Modelování a aplikace SMB kontinuálního chromatografického systému
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019222 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/07:00019498
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modelling and applications of SMB continuous chromatographic process
Popis výsledku v původním jazyce
The work deals with modelling and simulation of continuous chromatographic process and consequently experiments on SMB (Simulated Moving Bed) pilot plant. A design of particular station for chromatographic separation including an automatic system controlis involved. The applications of SMB were also tested, especially isolation of oligosaccharides from hydrolyzed whey and isolation of the betaine from the molasses. The molasses represents the main by-product in the sugar production. Betaine is a nitrogen substance, which is widely used in the pharmaceutical industry. Whey is the by-product by milk production. SMB chromatography is separation process based on the principle of liquid chromatography. In comparison with standard chromatography SMB processcomes with several advantages - especially it is continuous process and it saves solvent. One of disadvantages is impossibility to trace the process in columns i.e. impossibility to measure concentration profile. For this reason concentr
Název v anglickém jazyce
Modelling and applications of SMB continuous chromatographic process
Popis výsledku anglicky
The work deals with modelling and simulation of continuous chromatographic process and consequently experiments on SMB (Simulated Moving Bed) pilot plant. A design of particular station for chromatographic separation including an automatic system controlis involved. The applications of SMB were also tested, especially isolation of oligosaccharides from hydrolyzed whey and isolation of the betaine from the molasses. The molasses represents the main by-product in the sugar production. Betaine is a nitrogen substance, which is widely used in the pharmaceutical industry. Whey is the by-product by milk production. SMB chromatography is separation process based on the principle of liquid chromatography. In comparison with standard chromatography SMB processcomes with several advantages - especially it is continuous process and it saves solvent. One of disadvantages is impossibility to trace the process in columns i.e. impossibility to measure concentration profile. For this reason concentr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of 34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, 21.-25.5.2007, Tatranské Matliare, Slovenská republika
ISBN
978-80-227-2640-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1-10
Název nakladatele
Slovenská společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—