Analýza frakcí prvkových specií v pohankové a amarantové mouce metodami SEC/ICP-MS a MALDI-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019275" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019275 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of elements species fractions in buckwheat and amaranth flours by SEC/ICP-MS and MALDI-MS
Popis výsledku v původním jazyce
Fractionation of Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, P and Zn species in extracts of buckwheat semolina and amaranth flour in 0.02 moll-1 Tris-HCl (pH=7.5) buffer was performed by SEC/ICP-MS hyphenation. Element specific chromatograms of the buckwheat extract are similar to those of legumes and cereals. Except for Fe and Mn the remaining metals are concentrated in a low-molecular fraction (Mr<2 kDa). Fe is bound in a high-molecular fraction (Mr>150 kDa). Chromatograms of Co, Fe, Mo and Ni species in amaranth extracts correspond with this pattern too. However, Cu is also bound in a medium-molecular fraction (Mr~40 kDa) and in a high-molecular one (Mr>150 kDa). The main part of Mn in both extracts is present in labile complex and ionic form. Fractions rich of tracemetals were isolated using preparative-scale SEC and the organic ligands of metals were consequently preconcentrated on Chelex 100 in Cu2+ form and eluted by ammonia solution. Low content of sulphur containing amino acids (Cys, Met) and h
Název v anglickém jazyce
Analysis of elements species fractions in buckwheat and amaranth flours by SEC/ICP-MS and MALDI-MS
Popis výsledku anglicky
Fractionation of Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, P and Zn species in extracts of buckwheat semolina and amaranth flour in 0.02 moll-1 Tris-HCl (pH=7.5) buffer was performed by SEC/ICP-MS hyphenation. Element specific chromatograms of the buckwheat extract are similar to those of legumes and cereals. Except for Fe and Mn the remaining metals are concentrated in a low-molecular fraction (Mr<2 kDa). Fe is bound in a high-molecular fraction (Mr>150 kDa). Chromatograms of Co, Fe, Mo and Ni species in amaranth extracts correspond with this pattern too. However, Cu is also bound in a medium-molecular fraction (Mr~40 kDa) and in a high-molecular one (Mr>150 kDa). The main part of Mn in both extracts is present in labile complex and ionic form. Fractions rich of tracemetals were isolated using preparative-scale SEC and the organic ligands of metals were consequently preconcentrated on Chelex 100 in Cu2+ form and eluted by ammonia solution. Low content of sulphur containing amino acids (Cys, Met) and h
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
225
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
895-904
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—