Homology isoflavonové synthasy v non-leguminosách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019959" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isoflavone synthase homologues in non-legumes
Popis výsledku v původním jazyce
Isoflavonoids constitute a specific branch of flavonoid metabolism, differing from the other flavonoids by the position of the phenolic ring B. The overwhelming majority of about 1600 isoflavonoids described to date have been found in legumes. Nevertheless, the presence of isoflavonoids has been reported in not less than 60 families which fall into four classes of multicellular plants. As a first step of the isoflavonoids biosynthesis, flavanones naringenin and liquiritigenin undergo migration of the B-ring from the position 2 to the position 3, accompanied by the hydroxylation at the position 2. The resulting 2-hydroxyisoflavone is unstable and dehydrates spontaneously or in an enzyme-catalyzed reaction to the corresponding isoflavone, i.e. genisteinand daidzein, respectively. The enzyme responsible for this unique reaction is 2-hydroxyisoflavanone synthase, most often referred to in literature as isoflavone synthase (IFS). The genes which encode IFS have been identified in numerous
Název v anglickém jazyce
Isoflavone synthase homologues in non-legumes
Popis výsledku anglicky
Isoflavonoids constitute a specific branch of flavonoid metabolism, differing from the other flavonoids by the position of the phenolic ring B. The overwhelming majority of about 1600 isoflavonoids described to date have been found in legumes. Nevertheless, the presence of isoflavonoids has been reported in not less than 60 families which fall into four classes of multicellular plants. As a first step of the isoflavonoids biosynthesis, flavanones naringenin and liquiritigenin undergo migration of the B-ring from the position 2 to the position 3, accompanied by the hydroxylation at the position 2. The resulting 2-hydroxyisoflavone is unstable and dehydrates spontaneously or in an enzyme-catalyzed reaction to the corresponding isoflavone, i.e. genisteinand daidzein, respectively. The enzyme responsible for this unique reaction is 2-hydroxyisoflavanone synthase, most often referred to in literature as isoflavone synthase (IFS). The genes which encode IFS have been identified in numerous
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0864" target="_blank" >GA525/06/0864: Revize taxonomické distribuce isoflavonoidů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Polyphenols Communications
ISBN
978-84-691-4333-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
University of Salamanca
Místo vydání
Salamanca
Místo konání akce
Salamanca
Datum konání akce
8. 7. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—