Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání antioxidační aktivity ječných (Hordeum vulgare L.) a sladových extraktů s obsahem volných fenolových sloučenin měřených pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím CoulArray detektoru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021103" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021103 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/08:#0000476

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector

  • Popis výsledku anglicky

    Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Institute of Brewing

  • ISSN

    0046-9750

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    114

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000258479800010

  • EID výsledku v databázi Scopus