Srovnání antioxidační aktivity ječných (Hordeum vulgare L.) a sladových extraktů s obsahem volných fenolových sloučenin měřených pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím CoulArray detektoru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021103" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021103 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/08:#0000476
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector
Popis výsledku v původním jazyce
Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu
Název v anglickém jazyce
Comparison of antioxidant activity of barley (Hordeum vulgare L.) and malt extracts with the content of free phenolic compounds measured by high performance liquid chromatography coupled with CoulArray detector
Popis výsledku anglicky
Hot water (45°C) extracts of ten barley varieties and their corresponding malts were analyzed in terms of antioxidant activity. The ferric reducing antioxidant power (FRAP) and radical scavenging activity (ABTS), ranged from 0.23?0.45 mg GAE/gdw for maltand 0.12?0.25 mg GAE/gdw for barley. The hull-less malt KM 1910 was the variety with the best antioxidant properties, whereas the highest antioxidant capacity for barley was detected for the variety Merlin. A significant positive correlation between themethods FRAP, ABTS and ITT was found (p < 0.01). The influence of fertilization (20 kg N/ha) on barley antioxidant capacity was studied. The results obtained suggest that the impact of fertilization was not evident and that it depends significantly on barley genotype. The total polyphenol content, as measured according to Folin-Ciocalteu?s method, ranged from 0.6?2.9 mg GAE/gdw and correlated positively with all the antioxidant methods used (p < 0.01). Free phenolic compounds were measu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Svazek periodika
114
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000258479800010
EID výsledku v databázi Scopus
—