Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021139" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021139 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný ob

  • Název v anglickém jazyce

    Novel method for testing fruit products authenticity

  • Popis výsledku anglicky

    Adulteration of fruit-based products is a serious economic trouble and can be done by the mixture of cheaper fruits and also by not fulfilling the amount of fruit content specified in the product. A new method for determining the fruit content of food preparations is presented; this method consists in the gravimetrical quantification of the hemicellulose fraction. To get this fraction is necessary to isolate the hemicellulose fraction from the alcohol-insoluble residue (AIR) from the raw fruits to obtain the amount of fruit per gram of hemicellulose. In the case of food preparations, the AIR follows a sequential extraction processes which involves the use of different acid and alkaline mediums. The results obtained from three different types of strawberry products (jams, fruit preparations, strawberry yoghurts) show that the fruit content in these products fulfill the fruit content specified in their labeling; and that the determination of hemicellulose method offers similar results as

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku