Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021139" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021139 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové metody posuzování autenticity výrobků z ovoce
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování výrobků z ovoce nebo výrobků obsahujících ovocnou složku představuje nejčastěji chybná deklarace obsahu jednotlivých složek, použití nižšího ovocného podílu než je minimální množství, které předepisuje legislativa či udává hodnota na etiketě výrobku a chybná deklarace použitého druhu ovce. Klasický postup identifikace falšování a odhad ovocného podílu u ovocných vychází z analýzy vybraných kritérií, chemických markerů přítomnosti konkrétní ovocných druhů, jejichž hodnoty se porovnávají s existujícími databázemi autentických výrobků nebo modelovými vzorky. Zastoupení uvedených markerů je však silně ovlivněno nejen druhem a kvalitou použitých surovin, ale i recepturou, technologií a přídavkem aditiv. Cílem práce bylo ověření nově publikované metody gravimetrického stanovení hemicelulosy jako markeru jahodového podílu v složitých nebo problematických matricích (ovocné pomazánky, ovocné přísady, ovocné jogurty). Zároveň byl ověřen vliv tepelného namáhání a receptury na konečný ob
Název v anglickém jazyce
Novel method for testing fruit products authenticity
Popis výsledku anglicky
Adulteration of fruit-based products is a serious economic trouble and can be done by the mixture of cheaper fruits and also by not fulfilling the amount of fruit content specified in the product. A new method for determining the fruit content of food preparations is presented; this method consists in the gravimetrical quantification of the hemicellulose fraction. To get this fraction is necessary to isolate the hemicellulose fraction from the alcohol-insoluble residue (AIR) from the raw fruits to obtain the amount of fruit per gram of hemicellulose. In the case of food preparations, the AIR follows a sequential extraction processes which involves the use of different acid and alkaline mediums. The results obtained from three different types of strawberry products (jams, fruit preparations, strawberry yoghurts) show that the fruit content in these products fulfill the fruit content specified in their labeling; and that the determination of hemicellulose method offers similar results as
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—