Aroma jahodových sirupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920281" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aroma jahodových sirupů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo charakterizovat jahodové sirupy z pohledu přítomného jahodového aroma, které může být jak přírodního, tak syntetického původu. Byl proměřen soubor 14 výrobků dostupných vzorků na tuzemském trhu (různé kombinace ovocného podílu, přírodního a syntetického aroma). Pomocí metody HS-SPME-Es-GC/MS (enantioselektivní separace chirálních látek) byly stanoveny těkavé látky jahodového aroma a výsledky byly porovnány s hodnotami získanými pomocí senzorické analýzy (přijatelnost chutě a vůně výrobků).
Název v anglickém jazyce
Flavours of strawberry syrups
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to characterize strawberry syrups from the perspective of present strawberry flavouring, which can be both of natural and synthetic origin. A set of 14 products available on the Czech market (various combinations of fruit content, natural and synthetic aroma) was measured. Using HS-SPME-Es-GC/MS (enantioselective separation of chiral substances) method, volatile compounds of strawberry flavouring were determined and the results were compared with data obtained by sensory analysis (taste and aroma acceptability).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—