Technologie výroby fermentovaného syrovátkového nápoje neochuceného a ochuceného ovocným koncentrátem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000050" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby fermentovaného syrovátkového nápoje neochuceného a ochuceného ovocným koncentrátem
Popis výsledku v původním jazyce
Navržena a ověřena byla technologie výroby syrovátkového nápoje neochuceného a ochuceného jahodovým nebo meruňkovým koncentrátem. Chuťové vlastnosti produktu jsou specifickým spojením chuti ovoce v kombinaci s chutí syrovátky. Kromě chuťových předností nápoje a osvěživého charakteru zde působí syrovátka jako přírodní antioxidant přispívající k regeneraci a vitalitě organismu. Syrovátka obsahuje mj. vitaminy skupiny B, minerální látky, nutričně hodnotné syrovátkové bílkoviny a laktosu. Nápoj přispívá k revitalizaci organismu a doplnění deficitu minerálních látek, tekutin a energie. neobsahuje umělá aromata a obsahuje pouze přírodní komponenty.
Název v anglickém jazyce
Manufacturing technology of fermented whey beverage, both plain and flavoured with a fruit concentrate
Popis výsledku anglicky
The manufacturing technology of fermented whey beverage, both plain and flavoured by a strawberry or apricot concentrate, was designed and verified. Taste properties are caused by the specific connection of fruit taste and whey taste. Beyond sensory quality and refreshing character, whey functions as a natural antioxidant and contributes to the regeneration and vitality of human organism. Whey contains e.g. group B vitamins, minerals, nutritionally valuable whey proteins and lactose. The beverage contributes to the revitalisation of organism as well as to the supplementationwith minerals, liquids and energy. It does not contain any artificial aroma and contains only natural components.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Fermentovaný nápoj ze sladké kravské syrovátky
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Licenční smlouva ze dne 3. 1. 2017, FARMERS spol. s r.o., Voletinská 252, Poříčí, 541 03 Trutnov, IČ 15039307, Lubomír Burkoň, jednatel
Ekonomické parametry
Odhadem se vyrobí 12 tis. litrů produktu ročně. Za 5 let jsou očekávány tržby cca 360 tis. Kč a zisk cca 100 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—