Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nápoj na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000079" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030720.pdf" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030720.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nápoj na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká syrovátkového nápoje s ovocným pyré a zvýšeným obsahem vlákniny. Syrovátka obsahuje celou řadu živin, které jsou z nutričního hlediska přínosné. Jedná se zejména o syrovátkové proteiny, esenciální aminokyseliny, minerální látky a vitamíny. Syrovátkové nápoje vnášejí do nápoje slanohořkou chuť, která se velmi těžko překrývá ochucením. Slanohořská chuť syrovátky je eliminována elektrodialýzou sladké syrovátky. Získaná syrovátka je fortifikována vysokou dávkou ovoce ve formě pyré s přidanou rozpustnou vlákninou. Výrobek je zdrojem vlákniny a obsahuje řadu bioaktivních látek. Ovocné pyré je s výhodou ze směsí různých druhů ovoce a syrovátkový nápoj s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny je vhodný nápoj s pozitivním vlivem na zlepšení trávení, regeneraci organismu a zvýšení imunity. Výrobek obsahuje pouze přírodní sacharidy z obsažených surovin a je i vhodnou alternativou ke sladkostem. Kombinace obsahu bílkovin a sacharidů v nápoji na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny je vhodná kombinace doplnění nutrietů pro sportovce po tréninkovém výkonu. Výrobek je i formě fermentované.

  • Název v anglickém jazyce

    A beverage based on dairy constituents with fruit puree with an increased fibre content

  • Popis výsledku anglicky

    The technical solution concerns a whey drink with fruit purée and an increased fiber content. Whey contains a variety of nutrients that are nutritionally beneficial. These include whey proteins, essential amino acids, minerals and vitamins. Whey brings a salty taste to the drinks. The salt taste of whey is eliminated by the electrodialysis of sweet whey. The obtained whey is fortified with a high dose of fructose puree with added soluble fiber. The product is a source of fiber and contains a number of bioactive substances. Fruit puree is preferably a mixture of different kinds of fruit and a whey fruit drink with a high fiber content is a good beverage with a positive influence on digestion, regeneration and immunity. The product contains only natural carbohydrates from the raw materials and is also a suitable alternative to sweets. The combination of protein and carbohydrate content in a dairy-based beverage with a high fiber content of fruit puree is a suitable combination of nutrient supplementation for athletes after training performance. The product is also fermented.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    30720

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Moravia Lacto a.s.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence