Nápoj na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000079" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030720.pdf" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030720.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká syrovátkového nápoje s ovocným pyré a zvýšeným obsahem vlákniny. Syrovátka obsahuje celou řadu živin, které jsou z nutričního hlediska přínosné. Jedná se zejména o syrovátkové proteiny, esenciální aminokyseliny, minerální látky a vitamíny. Syrovátkové nápoje vnášejí do nápoje slanohořkou chuť, která se velmi těžko překrývá ochucením. Slanohořská chuť syrovátky je eliminována elektrodialýzou sladké syrovátky. Získaná syrovátka je fortifikována vysokou dávkou ovoce ve formě pyré s přidanou rozpustnou vlákninou. Výrobek je zdrojem vlákniny a obsahuje řadu bioaktivních látek. Ovocné pyré je s výhodou ze směsí různých druhů ovoce a syrovátkový nápoj s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny je vhodný nápoj s pozitivním vlivem na zlepšení trávení, regeneraci organismu a zvýšení imunity. Výrobek obsahuje pouze přírodní sacharidy z obsažených surovin a je i vhodnou alternativou ke sladkostem. Kombinace obsahu bílkovin a sacharidů v nápoji na bázi mléčných složek s ovocným pyré se zvýšeným obsahem vlákniny je vhodná kombinace doplnění nutrietů pro sportovce po tréninkovém výkonu. Výrobek je i formě fermentované.
Název v anglickém jazyce
A beverage based on dairy constituents with fruit puree with an increased fibre content
Popis výsledku anglicky
The technical solution concerns a whey drink with fruit purée and an increased fiber content. Whey contains a variety of nutrients that are nutritionally beneficial. These include whey proteins, essential amino acids, minerals and vitamins. Whey brings a salty taste to the drinks. The salt taste of whey is eliminated by the electrodialysis of sweet whey. The obtained whey is fortified with a high dose of fructose puree with added soluble fiber. The product is a source of fiber and contains a number of bioactive substances. Fruit puree is preferably a mixture of different kinds of fruit and a whey fruit drink with a high fiber content is a good beverage with a positive influence on digestion, regeneration and immunity. The product contains only natural carbohydrates from the raw materials and is also a suitable alternative to sweets. The combination of protein and carbohydrate content in a dairy-based beverage with a high fiber content of fruit puree is a suitable combination of nutrient supplementation for athletes after training performance. The product is also fermented.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
30720
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Moravia Lacto a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence