Nápoj z ovesného sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918314" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918314 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034387.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nápoj z ovesného sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný vynález se týká výroby nápoje z ovesného sladu. Díky obsahu enzymů v ovesném sladu je možné připravit nápoj s vyrovnaným obsahem jednoduchých a složitých sacharidů, které jsou z dietetického hlediska optimální pro okamžité poskytnutí energie a zároveň i pro pomalejší zásobení organismu energií uvolněné ze složitých sacharidů. Při výrobě cereálního nápoje z ovesného sladu je podstatou enzymový rozklad bílkovin a škrobu přirozenými sladovými enzymy na jednodušší složky (oligosacharidy, sacharidy, aminokyseliny a oligopeptidy), v hotovém nápoji pak není přítomná škrobová chuť a jemná sladká chuť vznikne rozkladem škrobu na sacharidy glukózu a maltózu. Nápoj pak již není potřeba jakkoliv dochucovat. Konzervace je provedena jako u jiných nápojů tohoto druhu UHT ohřevem a aseptickým balením, nebo pasterací při 75 oC po dobu 20 minut, po tomto druhu konzervace je nutné nápoj uchovávat v chladu, ale je možnost provádět konzervaci přímo ve skleněných obalech.
Název v anglickém jazyce
Oat malt drink
Popis výsledku anglicky
The present invention relates to the production of an oat malt beverage. A drink with a balanced content of simple and complex carbohydrates is possible to prepare thanks to the content of enzymes in oat malt. These carbohydrates are optimal from a dietary point of view for the immediate energy supply and at the same time for a slower supply of energy released from the complex carbohydrates. The principle is the enzymatic breakdown of proteins and starch by natural malt enzymes into simpler components (oligosaccharides, carbohydrates, amino acids and oligopeptides) in the cereal drink production from oat malt. The starch taste is not present in the final beverage and the delicate sweet taste is created by the starch degradation into carbohydrates such as glucose and maltose. The drink then no longer needs to be flavoured in any way. The preservation is performed as with other beverages of this type. That means UHT by heating and aseptic packaging or pasteurization at 75 oC for 20 minutes. The beverage is necessary to store in the cold after this type of preservation but is possible to carry out the preservation directly in glass containers.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
34387
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence