Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of the strains isolated from kefir grains and their use for the production of beer-based fermented beverages from nontraditional cereals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001096" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/10-11/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2015/10-11/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of the strains isolated from kefir grains and their use for the production of beer-based fermented beverages from nontraditional cereals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this contribution, the results of the pilot brewing experiments aimed to new beers and beer-like beverages production are presented. Wort of malted winter wheat (Citrus variety with a high content of carotenoids), oats, barley and combinations thereof were fermented by yeast strains RIBM163 and RIBM 164 (Saccharomyces cerevisiae) and/or lactic acid bacteria RIBM2-107 and RIBM 2-108 (Lactobacillus casei subsp. paracasei) isolated from kefir grains. Each of these strains is characterized by a specific spectrum of sensory active metabolites. Using Citrus malt, number of beverages with very promising sensory properties can be produced. Non-hopped low alcohol beverages with a fresh citrus aroma and acidic flavor could be made by mixed yeast and bacterial culture (RIBM 2-107+RIBM163) fermentation. Beer/low alcohol beer with a light and refreshing aromas and flavors could be produced from Citrus malt and/or mixture with barley malt. Fermented malt beverages from oats also have interesting taste characteristics. Beer/ low alcohol beer from a mixture of oats and barley malt fermented by yeast strain RIBM164 is characterized by a pleasant fruity aroma with pleasant strong grainy notes (oats).

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of the strains isolated from kefir grains and their use for the production of beer-based fermented beverages from nontraditional cereals

  • Popis výsledku anglicky

    In this contribution, the results of the pilot brewing experiments aimed to new beers and beer-like beverages production are presented. Wort of malted winter wheat (Citrus variety with a high content of carotenoids), oats, barley and combinations thereof were fermented by yeast strains RIBM163 and RIBM 164 (Saccharomyces cerevisiae) and/or lactic acid bacteria RIBM2-107 and RIBM 2-108 (Lactobacillus casei subsp. paracasei) isolated from kefir grains. Each of these strains is characterized by a specific spectrum of sensory active metabolites. Using Citrus malt, number of beverages with very promising sensory properties can be produced. Non-hopped low alcohol beverages with a fresh citrus aroma and acidic flavor could be made by mixed yeast and bacterial culture (RIBM 2-107+RIBM163) fermentation. Beer/low alcohol beer with a light and refreshing aromas and flavors could be produced from Citrus malt and/or mixture with barley malt. Fermented malt beverages from oats also have interesting taste characteristics. Beer/ low alcohol beer from a mixture of oats and barley malt fermented by yeast strain RIBM164 is characterized by a pleasant fruity aroma with pleasant strong grainy notes (oats).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10-11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    311-319

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus