Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902190" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902190 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22320/16:43902190
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů
Popis výsledku v původním jazyce
Jahodové aroma vyskytující se v jahodových sirupech může být přírodního (jako součást ovocné složky výrobku nebo přidané ve formě přírodního aroma) nebo syntetického původu. Cílem práce bylo vypracování chemické a smyslové charakteristiky aroma jahodových sirupů dostupných na tuzemském trhu. Nejprve bylo ve vzorcích metodou plynové chromatografie identifikováno a semikvantifikováno přes 150 těkavých látek; zapojení chirální kolony (CP-ChiraSil-DEX CB) umožnilo zároveň potvrdit (nebo vyvrátit) přírodní původ aroma. Za stejných chromatografických podmínek byla provedena olfaktometrická analýza (GC-O), v rámci které panel hodnotitelů zaznamenával charakter, intenzitu a trvání vnímané vůně (metoda OSME). Po srovnání výsledků instrumentální analýzy se senzorickým testováním přijatelnosti chutě a vůně výrobků bylo určeno 10 klíčových složek jahodového aroma a zároveň byly vytipovány látky, které případně přispívají k méně žádoucí (atypické, trávové, terpenické) vůni výrobku.
Název v anglickém jazyce
Chemical and sensory characteristics of the aroma of strawberry syrup
Popis výsledku anglicky
Strawberry flavor occurring in of strawberry syrup may be natural or synthetic origin. The aim of the study was to determine the chemical and sensory characteristics of the aroma of strawberry syrups available on the domestic market. In the samples using gas chromatography was identified and quantified over 150 volatile substances; using a chiral column (CP-Chirasil-DEX CB) has been confirmed (or refuted) natural flavor origin. Olfactometric analysis was performed (GC-O), during which the panel of assessors recorded the character, intensity and duration of perceived odors (OSME method). It was determined 10 key ingredients of strawberry flavor and also were selected substances that contribute to a less desirable (atypical, grassy, terpene) product odor.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
124-127
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—