Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902190" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902190 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22320/16:43902190

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2016.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chemická a smyslová charakteristika aroma jahodových sirupů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jahodové aroma vyskytující se v jahodových sirupech může být přírodního (jako součást ovocné složky výrobku nebo přidané ve formě přírodního aroma) nebo syntetického původu. Cílem práce bylo vypracování chemické a smyslové charakteristiky aroma jahodových sirupů dostupných na tuzemském trhu. Nejprve bylo ve vzorcích metodou plynové chromatografie identifikováno a semikvantifikováno přes 150 těkavých látek; zapojení chirální kolony (CP-ChiraSil-DEX CB) umožnilo zároveň potvrdit (nebo vyvrátit) přírodní původ aroma. Za stejných chromatografických podmínek byla provedena olfaktometrická analýza (GC-O), v rámci které panel hodnotitelů zaznamenával charakter, intenzitu a trvání vnímané vůně (metoda OSME). Po srovnání výsledků instrumentální analýzy se senzorickým testováním přijatelnosti chutě a vůně výrobků bylo určeno 10 klíčových složek jahodového aroma a zároveň byly vytipovány látky, které případně přispívají k méně žádoucí (atypické, trávové, terpenické) vůni výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical and sensory characteristics of the aroma of strawberry syrup

  • Popis výsledku anglicky

    Strawberry flavor occurring in of strawberry syrup may be natural or synthetic origin. The aim of the study was to determine the chemical and sensory characteristics of the aroma of strawberry syrups available on the domestic market. In the samples using gas chromatography was identified and quantified over 150 volatile substances; using a chiral column (CP-Chirasil-DEX CB) has been confirmed (or refuted) natural flavor origin. Olfactometric analysis was performed (GC-O), during which the panel of assessors recorded the character, intensity and duration of perceived odors (OSME method). It was determined 10 key ingredients of strawberry flavor and also were selected substances that contribute to a less desirable (atypical, grassy, terpene) product odor.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    124-127

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku