Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječných hmotách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021159" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021159 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječných hmotách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo zjistit výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječnách melanžích, izolovat a identifikovat typické kmeny a jejich nežádoucí metabolity. Bylo izolováno 45 kmenů BMK, z nich bylo identifikováno 30 jako Enterococcus faecium, 12 jako Enterococcus faecalis a 3 kmeny jako Lactobacillus paracasei. Stanovila se u nich lipolytická a proteolytická aktivita, produkce exopolysacharidů a biogenních aminů. Tyto nežádoucí vlastnosti mohou způsobit senzorické změny a představovat takézdravotní riziko pro konzumenty. Všechny kmeny vykazovaly lipolytickou aktivitu a 13 kmenů také proteolytickou aktivitu. Žádný z kmenů neprodukoval biogenní aminy. Tvorba slizu byla pozorována u 17 kmenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of lactis acid bacteria in pasteurized liquid whole eggs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to discover occurrence of lactic acid bacteria in pasteurized liquid whole eggs and to isolate and identify typical strains and their undesirable metabolites. It was isolated 45 LAB?s strains out of which 30 were identified as Enterococcus faecium, 12 as Enterococcus faecalis and 3 as Lactobacillus paracasei. Lipolytic and proteolytic activities and exopolysacharides and biogenous amines production were determinated. These undesirable features can cause flavour changes of products and health risks for consumers. All strains showed lipolytic activity and 13 strains showed proteolytic activity. Production of biogenous amines wasn?t approved for any of tested strain. Slime production was 17 strains observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku