Výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječných hmotách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021159" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021159 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječných hmotách
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zjistit výskyt bakterií mléčného kvašení v pasterovaných vaječnách melanžích, izolovat a identifikovat typické kmeny a jejich nežádoucí metabolity. Bylo izolováno 45 kmenů BMK, z nich bylo identifikováno 30 jako Enterococcus faecium, 12 jako Enterococcus faecalis a 3 kmeny jako Lactobacillus paracasei. Stanovila se u nich lipolytická a proteolytická aktivita, produkce exopolysacharidů a biogenních aminů. Tyto nežádoucí vlastnosti mohou způsobit senzorické změny a představovat takézdravotní riziko pro konzumenty. Všechny kmeny vykazovaly lipolytickou aktivitu a 13 kmenů také proteolytickou aktivitu. Žádný z kmenů neprodukoval biogenní aminy. Tvorba slizu byla pozorována u 17 kmenů.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of lactis acid bacteria in pasteurized liquid whole eggs
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to discover occurrence of lactic acid bacteria in pasteurized liquid whole eggs and to isolate and identify typical strains and their undesirable metabolites. It was isolated 45 LAB?s strains out of which 30 were identified as Enterococcus faecium, 12 as Enterococcus faecalis and 3 as Lactobacillus paracasei. Lipolytic and proteolytic activities and exopolysacharides and biogenous amines production were determinated. These undesirable features can cause flavour changes of products and health risks for consumers. All strains showed lipolytic activity and 13 strains showed proteolytic activity. Production of biogenous amines wasn?t approved for any of tested strain. Slime production was 17 strains observed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—