Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce biogenních aminů u enterokoků izolovaných z masa králíků a stafylokoků získaných z vnitřního obsahu střev pstruhů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867288" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867288 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce biogenních aminů u enterokoků izolovaných z masa králíků a stafylokoků získaných z vnitřního obsahu střev pstruhů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dekarboxylázová aktivita je identifikována u mnoha významných potravinářských bakterií. Tato studie popisuje produkci vybraných biogenních aminů bakteriemi rodů Enterococcus a Staphylococcus. Tato práce byla zaměřena na tvorbu histaminu, tyraminu, putrescinu a kadaverinu. Použita byla metoda IEC (iontově výměnná chromatografie). Sledováno bylo 33 izolátů rodu Enterococcus a 21 izolátů rodu Stapylococcus. Bakterie byly izolovány ze pstruha obecného (Salmo trutta) a králíka (Oryctolagus cuniculus f. domesticus). Všechny analyzované kmeny mají potenciál tvorby tyraminu. Včasné odhalení tvorby biogenních aminů u bakterií je důležitou prevencí v potravinářském průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of biogenic amines by enterococci isolated from rabbit meat and staphylococci obtained from intestinal contents of trout

  • Popis výsledku anglicky

    Decarboxylation activity is determined by many significant food-relevant bacteria. This study describes the production of selected biogenic amines by bacteria of genera Enterococcus and Staphylococcus. The main aim of this work was focused on the formation of histamine, tyramine, putrescine and cadaverine. The method of IEC (ion-exchange chromatography) was used. 33 bacterial isolates of genus Enterococcus and 21 bacterial isolates of genus Stapylococcus were monitored. Tested bacteria were isolated from trout (Salmo trutta) and rabbits (Oryctolagus cuniculus f. domesticus). All analysed strains have the potential of tyramine formation. Early detection of the biogenic amines producing bacteria is important prevention in the food processing industry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proteiny 2011: sborník příspěvků VI. ročník mezinárodní konference

  • ISBN

    978-80-7454-022-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    90-93

  • Název nakladatele

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Zlín

  • Datum konání akce

    3. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku