Produkce biogenních aminů u enterokoků izolovaných z masa králíků a stafylokoků získaných z vnitřního obsahu střev pstruhů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867288" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867288 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce biogenních aminů u enterokoků izolovaných z masa králíků a stafylokoků získaných z vnitřního obsahu střev pstruhů
Popis výsledku v původním jazyce
Dekarboxylázová aktivita je identifikována u mnoha významných potravinářských bakterií. Tato studie popisuje produkci vybraných biogenních aminů bakteriemi rodů Enterococcus a Staphylococcus. Tato práce byla zaměřena na tvorbu histaminu, tyraminu, putrescinu a kadaverinu. Použita byla metoda IEC (iontově výměnná chromatografie). Sledováno bylo 33 izolátů rodu Enterococcus a 21 izolátů rodu Stapylococcus. Bakterie byly izolovány ze pstruha obecného (Salmo trutta) a králíka (Oryctolagus cuniculus f. domesticus). Všechny analyzované kmeny mají potenciál tvorby tyraminu. Včasné odhalení tvorby biogenních aminů u bakterií je důležitou prevencí v potravinářském průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Production of biogenic amines by enterococci isolated from rabbit meat and staphylococci obtained from intestinal contents of trout
Popis výsledku anglicky
Decarboxylation activity is determined by many significant food-relevant bacteria. This study describes the production of selected biogenic amines by bacteria of genera Enterococcus and Staphylococcus. The main aim of this work was focused on the formation of histamine, tyramine, putrescine and cadaverine. The method of IEC (ion-exchange chromatography) was used. 33 bacterial isolates of genus Enterococcus and 21 bacterial isolates of genus Stapylococcus were monitored. Tested bacteria were isolated from trout (Salmo trutta) and rabbits (Oryctolagus cuniculus f. domesticus). All analysed strains have the potential of tyramine formation. Early detection of the biogenic amines producing bacteria is important prevention in the food processing industry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2011: sborník příspěvků VI. ročník mezinárodní konference
ISBN
978-80-7454-022-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
90-93
Název nakladatele
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
3. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—