Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180532" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180532 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení dekarboxylásové aktivity u vybraných rizikových bakterií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenní aminy (BA) jsou nízkomolekulární bazické dusíkaté látky vznikající v potravinách a potravinových surovinách nejčastěji dekarboxylací aminokyselin působením bakteriálních dekarboxyláz. V experimentu jsme se zaměřily na bakterie rodu Enterococcusa bakterie mléčného kvašení, které jsou v literatuře popisovány jako významný potenciální producent BA (Eroscun et. al, 2010). Byly použity dvě metody testování schopnosti daných izolátů tvořit tyramin/ histamin: tekuté dekarboxylační medium a dále potvrzení vzniku aminů pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie. V případě bakterií rodu Enterococus byly všechny vzorky označeny jako pozitivní při použití obou metod. U BMK byl zaznamenán narůst pozitivních vzorků z původních 10,48 % na 41,7 %. Všechnyizolované mikroorganismy použité v našem experimentu byly pozitivní na tyramin, histamin nebyl v experimentu zaznamenán ani v jednom z izolovaných vzorků. Pomocí PYRAtestu byla potvrzena příslušnost bakterií k rodu Enterococcus, byla prov

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of decarboxylase aktivity the selected bakteria hazarrdous

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines (BA) are low-molecular nitrogenous bases formed in foods and food raw materials by decarboxylation of precursor amino acids by the action of bacterial decarboxylases. An ability of lactic acid bacteria (LAB), including genus Enterococcus(proved BA producers), to form tyramine and histamine was evaluated in the present experiment. Two methods for testing an ability of the isolates to form tyramine/histamine were used: liquid decarboxylating medium (LDM) and confirmation of BA formation by the HPLC method. Regarding Enterococcus spp., all tested isolates were positive using both methods. As far as LAB are concerned however, only 10.5 % of the isolates was identified as positive in LDM, while 41.7 % positive isolates was confirmed by theHPLC. In the HPLC-positive isolates, only tyramine was detected, histamine was not present in any of the tested samples. Members of the genus Enterococcus were confirmed by the PYRA-test, species identification was consequently performed

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-563-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    624-629

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku