Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509277" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509277 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 88 gram-negative bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, and 10 isolates of other gram-negative rods). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producers of amines with provedpresence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrent presence of putrescineand cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. The other observed biogenic amines (histamine, spermine and spermidin

  • Název v anglickém jazyce

    Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 88 gram-negative bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, and 10 isolates of other gram-negative rods). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producers of amines with provedpresence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrent presence of putrescineand cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. The other observed biogenic amines (histamine, spermine and spermidin

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    121

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus