Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509277" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509277 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 88 gram-negative bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, and 10 isolates of other gram-negative rods). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producers of amines with provedpresence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrent presence of putrescineand cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. The other observed biogenic amines (histamine, spermine and spermidin
Název v anglickém jazyce
Formation of biogenic amines by gram-negative bacteria isolated from poultry skin
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 88 gram-negative bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, and 10 isolates of other gram-negative rods). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producers of amines with provedpresence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrent presence of putrescineand cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. The other observed biogenic amines (histamine, spermine and spermidin
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
121
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—