Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z povrchu drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508110" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z povrchu drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 98 bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, 10 isolates of other gram-negative rods, and 10 isolates of gram-positive cocci). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producersof amines with proved presence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrentpresence of putrescine and cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. Gram-positive cocci produced tyramine especiall
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines production by bacteria isolated from poultry skin
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 98 bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, 10 isolates of other gram-negative rods, and 10 isolates of gram-positive cocci). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producersof amines with proved presence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrentpresence of putrescine and cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. Gram-positive cocci produced tyramine especiall
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—