Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z povrchu drůbeže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508110" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508110 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce biogenních aminů bakteriemi izolovanými z povrchu drůbeže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 98 bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, 10 isolates of other gram-negative rods, and 10 isolates of gram-positive cocci). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producersof amines with proved presence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrentpresence of putrescine and cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. Gram-positive cocci produced tyramine especiall

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines production by bacteria isolated from poultry skin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is to explore production of biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine, cadaverine, agmatine, spermine and spermidine) by 98 bacteria isolated from poultry skin (41 isolates of family Enterobacteriaceae, 21 isolates of genus Aeromonas, 16 isolates of genus Pseudomonas, 10 isolates of other gram-negative rods, and 10 isolates of gram-positive cocci). Ion-exchange chromatography was employed to analyze the above mentioned amines. Enterobacteria were found the largest producersof amines with proved presence of tyramine, agmatine, putrescine, and cadaverine in cultivation broth after incubation of bacteria. Putrescine and cadaverine were the most abundant products. Presence of at least 2 biogenic amines, i.e. mainly concurrentpresence of putrescine and cadaverine, was revealed in 19 enterobacteria strains. Eleven isolates classified into Aeromonas genus produced putrescine and five of them formed also cadaverine. Gram-positive cocci produced tyramine especiall

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus