Krátkodobý účinek konzumace soji na koncentrace thyroidálních hormonů a korelace s fytoestrogeny u zdravých osob
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021166" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021166 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00023761:_____/08:#0000246
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects
Popis výsledku v původním jazyce
Objective. Since soy isoflavones may influence the thyroid hormone feedback system by interference with their biosynthesis, secretion and metabolism, we tested whether their controlled shortterm consumption affects thyroid function. Methods. Eighty six volunteers - university students (32 males and 54 females) were eating unprocessed boiled natural soybeans (2 g/kg body weight/day) for 7 consecutive days. Thyrotropin, free thyroid hormones, antibodies to thyroid peroxidase and to thyroglobulin, and actual levels of unconjugated major soy phytoestrogens, daidzein and genistein, were measured in sera collected before, at the end and one week after finishing soy meal consumption. Results. Both phytoestrogens increased significantly (p<0.0001) at the end of soy-diet and fell down after its termination nearly back to the initial values. No significant changes were found in female group, while in males a significant transitory increase of thyrotropin (p<0.0001) was recorded. When actual leve
Název v anglickém jazyce
Short-term effect of soy consumption on thyroid hormone levels and correlation with phytoestrogen level in healthy subjects
Popis výsledku anglicky
Objective. Since soy isoflavones may influence the thyroid hormone feedback system by interference with their biosynthesis, secretion and metabolism, we tested whether their controlled shortterm consumption affects thyroid function. Methods. Eighty six volunteers - university students (32 males and 54 females) were eating unprocessed boiled natural soybeans (2 g/kg body weight/day) for 7 consecutive days. Thyrotropin, free thyroid hormones, antibodies to thyroid peroxidase and to thyroglobulin, and actual levels of unconjugated major soy phytoestrogens, daidzein and genistein, were measured in sera collected before, at the end and one week after finishing soy meal consumption. Results. Both phytoestrogens increased significantly (p<0.0001) at the end of soy-diet and fell down after its termination nearly back to the initial values. No significant changes were found in female group, while in males a significant transitory increase of thyrotropin (p<0.0001) was recorded. When actual leve
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F08%2F0958" target="_blank" >GA303/08/0958: Fytoestrogeny jako alternativa hormonální substituční terapie - studium účinnosti a bezpečnosti</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Endocrine Regulations
ISSN
1210-0668
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—