Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min.11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of baking quality improving by the change of winter wheat stand structure in organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    Exact field small-plot trials with winter wheat varieties Ludwig and Sulamit (both the quality groups E?elite) in organic farming in the sugar-beet growing region of Central Bohemia were conducted in the years 2005 and 2006 to test the possibility of increase in the crude protein content in grain and improvement of baking quality (row spacing 125, 250 and 370 mm, sowing rates 200, 300 and 400 germinating grains per m2) under the change of the stand structure. Statistically significant increase of crudeprotein content in wheat grain dry matter by approximately 0.6 % was found at widening of row spacing from 125 to 250 mm and by about 1.2 % at widening of row spacing from 125 to 375 mm. So, the variants cultivated in wider row spacing fulfilled the requirement for crude protein content in grain dry matter of food and baking wheat for minimum 11.5 %. Wheat cultivation in wider rows had no negative impact on the grain yield.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Bezpečnost a kvalita surovin a potravin, SPU v Nitře, 31.1.-1.2.2008

  • ISBN

    978-80-8069-996-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    FBP SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    31. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku