Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021210 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min.11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of baking quality improving by the change of winter wheat stand structure in organic farming
Popis výsledku anglicky
Exact field small-plot trials with winter wheat varieties Ludwig and Sulamit (both the quality groups E?elite) in organic farming in the sugar-beet growing region of Central Bohemia were conducted in the years 2005 and 2006 to test the possibility of increase in the crude protein content in grain and improvement of baking quality (row spacing 125, 250 and 370 mm, sowing rates 200, 300 and 400 germinating grains per m2) under the change of the stand structure. Statistically significant increase of crudeprotein content in wheat grain dry matter by approximately 0.6 % was found at widening of row spacing from 125 to 250 mm and by about 1.2 % at widening of row spacing from 125 to 375 mm. So, the variants cultivated in wider row spacing fulfilled the requirement for crude protein content in grain dry matter of food and baking wheat for minimum 11.5 %. Wheat cultivation in wider rows had no negative impact on the grain yield.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Bezpečnost a kvalita surovin a potravin, SPU v Nitře, 31.1.-1.2.2008
ISBN
978-80-8069-996-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
FBP SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
31. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—