Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021220" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021220 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen vliv kyselosti, koncentrace, resp. typu iontů na koloidní vlastnosti syrovátkových bílkovin. Velikost částic a jejich agregace byla stanovena metodou dynamického rozptylu světla ( DLS ), kde je sledována rychlost Brownova pohybu a velikost částic je vyjádřená jako hydrodynamický průměr, který zahrnuje i tloušťku elektronové dvojvrstvy částice. Její vlastnosti, které ovlivňují koloidní stabilitu bílkovin, byly charakterizovány stanovením zetapotenciálu částic metodou Dopplerovy laserové elektroforézy. Hodnocení bylo provedeno jednak pro čisté bílkoviny (? laktoglobulin, ?-laktalbumin a hovězí sérový albumin) a jednak pro preparáty syrovátkových bílkovin ze sladké syrovátky získané mikrofiltrací čerstvé syrovátky a obnovením sušené syrovátky. Výsledky ukazují, že velikost částic syrovátkových bílkovin se pohybuje od cca 3 nm pro ?-laktoglobulin, 5 nm pro ?-laktalbumin, resp. 6 nm pro hovězí sérový albumin, ale vlivem solí a snížení pH dochází postupně k tvorbě agregá
Název v anglickém jazyce
The influence of medium conditions on size and zeta-potential of whey proteins.
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate influence of acidity, concentration and type of added ions on colloidal properties of whey proteins. Size of particles and their aggregation were determinated by dynamic laser scattering method (DLS). Colloidal stability of whey proteins was characterised by measuring zeta-potential by Doppler laser electrophoresis. These characteristic were evaluated for both standards of pure whey proteins (? lactoglobulin, ?-lactalbumin and bovine serum albumin) and real systems of whey proteins (native and reconstituted rennet whey). The size of particles was 3, 5 and 6 nm for ? lactoglobulin, ?-lactalbumin and bovine serum albumin, respectively. However, aggregates (with size more than 100 nm) were produced by both salt addition and decrease of pH. These observations were consistent with results of zeta-potential measurement. Finally, differences between model and real systems of whey proteins are discussed in this work.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—