Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022149" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022149 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/09:0R000608 RIV/00027022:_____/09:00000120

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy brambor a kulinární úpravy na jejich antioxidační kapacitu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity během kulinární úpravy (čerstvé brambory, brambory vařené ve vodě a páře, brambory vařené v mikrovlnné troubě, a smažené brambory). Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS, ACL a amperometrickou analýzou. Obsah celkových přirozených fenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah kyseliny chlorogenové metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidačníkapacita 12 odrůd brambor, vyprodukovaných ve dvou různých lokalitách v České republice. Fialově a červeně zbarvené odrůdy vykazovaly vyšší antioxidační aktivitu a to i ve všech případech kuchyňského zpracování.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of potato varieties and culinary adaptations to antioxidant kapacity

  • Popis výsledku anglicky

    Current study includes a comparative analysis of antioxidant properties of yellow, red and violet potatoes typical for the Czech Republic with the relation to their phenolic content in fresh, cooked, cooked in steam, microwave heated and fried potato samples. The objective was to find the relationship between the antioxidant capacity and total phenolics in samples of 12 potato varieties. Total antioxidant capacity in potato was determined using ABTS, ACL and amperometric assays. The total phenolic content was evaluated according to the Folin - Ciocalteau colorimetric assay and also by selective HPLC. Antioxidant capacity and total phenolics were expressed as cholorogenic acid equivalents. The results demonstrate that antioxidant activities of potato correlated with phenolic content in all samples. Red and blue varieties have significantly higher values of both phenolics and antioxidant content compared to yellow potato, which opens up the possibility that some potato varieties may poss

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    64 (6)

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus