Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Towards proteomic analysis of milk proteins in historical building materials

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022152" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022152 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11410/09:00222174

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Towards proteomic analysis of milk proteins in historical building materials

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The addition of proteinaceous binders to mortars and plasters has a long tradition. The protein additions were identified in many sacral and secular historical buildings. For this method of peptide mass mapping, three model mortar samples with protein additives were prepared. These samples were analysed fresh (1-2 weeks old) and after 9 months of natural ageing. The optimal duration of tryptic cleavage (2 h) and the lowest amount of material needed for relevant analysis of fresh and weathered samples were found: the sufficient amounts of weathered and fresh mortars were set to 0.05 and 0.005 g. The list of main tryptic peptides coming from milk additives (bovine milk, curd, and whey), their relative intensities and theoretical amino acid sequences assignment is presented. Several sequences have been "de novo" confirmed by mass spectrometry.

  • Název v anglickém jazyce

    Towards proteomic analysis of milk proteins in historical building materials

  • Popis výsledku anglicky

    The addition of proteinaceous binders to mortars and plasters has a long tradition. The protein additions were identified in many sacral and secular historical buildings. For this method of peptide mass mapping, three model mortar samples with protein additives were prepared. These samples were analysed fresh (1-2 weeks old) and after 9 months of natural ageing. The optimal duration of tryptic cleavage (2 h) and the lowest amount of material needed for relevant analysis of fresh and weathered samples were found: the sufficient amounts of weathered and fresh mortars were set to 0.05 and 0.005 g. The list of main tryptic peptides coming from milk additives (bovine milk, curd, and whey), their relative intensities and theoretical amino acid sequences assignment is presented. Several sequences have been "de novo" confirmed by mass spectrometry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP203%2F07%2FP360" target="_blank" >GP203/07/P360: Charakterizace a identifikace proteinových pojiv v uměleckých dílech pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Mass Spectrometry

  • ISSN

    1387-3806

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    284

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000268059100006

  • EID výsledku v databázi Scopus