Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Proteomic identification of milk proteins in historical mortars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024247" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024247 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Proteomic identification of milk proteins in historical mortars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Since ancient times organic additives such as milk, curd, whey, blood, oils, fruit juices, etc. have been added to mortars. The majority of technological procedures were forgotten by the end of 19th century. Rediscovery of the old technologies could helpin the restoration of historical buildings. Model samples of mortars containing common milk additives were prepared for testing by the peptide mass mapping method that is used for protein identification. The model samples were analyzed fresh and naturally aged to assess the effect of ageing on the identification of the additives. Ten times the amount of mortar was necessary to obtain good-quality spectra in the case of the aged mortars. The effect of different values of pH on the identification of protein additives were also studied on mixtures of silica sand and protein additives (without lime).

  • Název v anglickém jazyce

    Proteomic identification of milk proteins in historical mortars

  • Popis výsledku anglicky

    Since ancient times organic additives such as milk, curd, whey, blood, oils, fruit juices, etc. have been added to mortars. The majority of technological procedures were forgotten by the end of 19th century. Rediscovery of the old technologies could helpin the restoration of historical buildings. Model samples of mortars containing common milk additives were prepared for testing by the peptide mass mapping method that is used for protein identification. The model samples were analyzed fresh and naturally aged to assess the effect of ageing on the identification of the additives. Ten times the amount of mortar was necessary to obtain good-quality spectra in the case of the aged mortars. The effect of different values of pH on the identification of protein additives were also studied on mixtures of silica sand and protein additives (without lime).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP203%2F07%2FP360" target="_blank" >GP203/07/P360: Charakterizace a identifikace proteinových pojiv v uměleckých dílech pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    2nd Historic mortars conference

  • ISBN

    978-2-35158-112-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    RILEM Publications S.A.R.L.

  • Místo vydání

    Bagneux

  • Místo konání akce

    Praha, Česká Republika

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku