Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919627" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919627 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11410/19:10400658

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/" target="_blank" >https://mck.technicalmuseum.cz/casopis-fkr/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PROTEINY V HISTORICKÝCH MALTÁCH – IDENTIFIKACE, KVANTIFIKACE A MOŽNOSTI DATOVÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bílkovinné materiály (např. mléko, vejce, klihy a tvaroh) se přidávaly do malt již od starověku, protože pozitivně ovlivňují jejich mechanické vlastnosti. Historické recepty se však až dodnes nedochovaly, protože se v rodinách mistrů stavitelů předávaly pouze ústně z otce na syna. Dnes se stavební průmysl i restaurátoři zajímají o tyto zapomenuté starodávné recepty, a chemici proto bojují s mnoha náročnými překážkami při jejich odhalování. V současné době můžeme použít techniky hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF a LC-MS/MS) i pro identifikaci neočekávaných bílkovinových materiálů obsažených v historických maltách. Pro odhad celkového množství přidávaných proteinových aditiv můžeme použít analytické metody včetně zmiňované hmotnostní spektrometrie a také různé imunochemické techniky. Neměnnost počtu peptidů ve vzorcích modelových malt s přídavky proteinových aditiv, které byly odebrány od prvního dne do čtvrtého roku po přípravě malty, byla potvrzena metodou LC-MS/MS a relativní kvantifikační metodou TOP3. Analýzou hlavních komponent, která byla aplikována na jiný typ vzorku (ale měla analogii s maltovými vzorky), bylo prokázáno, že je možné rozlišit různé časy stárnutí. Což by, alespoň teoreticky, mohlo být v určitých případech použito jako další způsob datování historických objektů.

  • Název v anglickém jazyce

    PROTEINS IN HISTORICAL MORTARS – IDENTIFICATION, QUANTIFICATION AND DATING POSSIBILITY

  • Popis výsledku anglicky

    Protein additives (e.g. milk, eggs, animal glue, and curd) have been added to mortars since ancient times because they positively influence their mechanical properties. However, historical recipes did not survive until today, because they were only orally inherited in the families of masterbuilders from father to son. Today, building industry and also restorers search for the forgotten ancient recipes and chemists struggle with many challenging obstacles in their revealing. Nowadays we can use mass spectrometric techniques (MALDI-TOF and LC-MS/MS) for identification of even unexpected proteins in historical mortars. For the estimation of total amount of protein additives in mortars we can apply different analytical methods including mass spectrometry and immunochemical techniques. Immutability in number of peptides (after enzymatic cleaving by trypsin), in model mortar samples that were sampled from the first day to fourth year after the mortar preparation, was confirmed by LC-MS/MS and relative quantification method TOP3. By principle component analysis applied on another type of sample (but having an analogy to mortar samples) was proven that it is possible to distinguish between different times of ageing. This at least theoretically could be used as another way for object dating.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60401 - Arts, Art history

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fórum pro konzervátory-restaurátory

  • ISSN

    1805-0050

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    94-99

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus