Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895586 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf" target="_blank" >http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech
Popis výsledku v původním jazyce
Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce letpředávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody.Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodouinfračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt
Název v anglickém jazyce
Options for identification of protein additives in historical mortar materials
Popis výsledku anglicky
Natural organic additives such as eggs, lard, resins, and oils have been added to mortars since the ancient times as already the ancient builders noticed the positive effect of additives on the quality of mortars. The tradition of adding organic materials to mortars was handed over only verbally for thousands of years. However, the tradition disappeared in 19th century when the use of modern materials started. Today, a renaissance of using natural organic materials and searching of the ancient recipes come along with involvement of the most advanced analytical techniques and methods. This paper focuses on testing the possibility of identification of protein additives in mortar samples taken from historical buildings and on comparison of these mortars with model mortar samples containing organic additives (e.g. blood, animal glue, curd, eggs and gelatine). For the analysis infrared (FTIR) and Raman spectroscopy, gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) and MALDI-TOF MS were employed
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Fórum pro konzervátory-restaurátory
ISBN
978-80-86413-98-3
ISSN
1805-0050
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
9-13
Název nakladatele
Technické muzeum v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Hodonín
Datum konání akce
10. 9. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—