Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895586" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895586 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf" target="_blank" >http://mck.technicalmuseum.cz/images/stories/MCK/FKR/2013/fkr_2013_abstrakty_cz.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti identifikace proteinových příměsí v historických maltových materiálech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přírodní organická aditiva (vejce, sádlo, pryskyřice, oleje atd.) se do malt přidávala od nejstarších dob, protože již starověcí stavitelé si povšimli jejich pozitivního vlivu na kvalitu maltoviny. Tradice přidávání těchto materiálů se ale po tisíce letpředávala pouze ústně a v 19. století spolu s nástupem moderních materiálů zanikla. Dnes zažíváme renesanci používání přírodních materiálů a s tím spojené hledání starodávných receptur, do kterých se zapojují i nejmodernější analytické postupy a metody.Tato práce se zabývá posouzením možnosti identifikace proteinových aditiv (např. krve, kostního klihu, tvarohu, vejce nebo želatiny) ve vzorcích malt odebraných z historických staveb a porovnáním s výsledky měření modelových vzorků vápenných malt metodouinfračervené (FTIR) a Ramanovy spektroskopie, plynové chromatografie (GC-MS) a hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation ? Time of Flight). Uvedené metody byly aplikovány na vzorky historických malt

  • Název v anglickém jazyce

    Options for identification of protein additives in historical mortar materials

  • Popis výsledku anglicky

    Natural organic additives such as eggs, lard, resins, and oils have been added to mortars since the ancient times as already the ancient builders noticed the positive effect of additives on the quality of mortars. The tradition of adding organic materials to mortars was handed over only verbally for thousands of years. However, the tradition disappeared in 19th century when the use of modern materials started. Today, a renaissance of using natural organic materials and searching of the ancient recipes come along with involvement of the most advanced analytical techniques and methods. This paper focuses on testing the possibility of identification of protein additives in mortar samples taken from historical buildings and on comparison of these mortars with model mortar samples containing organic additives (e.g. blood, animal glue, curd, eggs and gelatine). For the analysis infrared (FTIR) and Raman spectroscopy, gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) and MALDI-TOF MS were employed

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Fórum pro konzervátory-restaurátory

  • ISBN

    978-80-86413-98-3

  • ISSN

    1805-0050

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    9-13

  • Název nakladatele

    Technické muzeum v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Hodonín

  • Datum konání akce

    10. 9. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku