Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022197" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022197 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentační produkce butanolu - současné reálné možnosti a výhled do budoucnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvasná technologie výroby butanolu pomocí aceton-butanolového kvašení využívá různé druhy bakterií rodu Clostridium jako producenty rozpouštědel. Typický průběh kvašení je dvoufázový, v první fázi se tvoří kyselina máselná a octová, v druhé fázi rozpouštědla, butanol, aceton a v malé míře také etanol. Hlavními problémy, které je třeba překonat, aby byla výroba butanolu rentabilní jsou omezení tvorby dalších produktů a zvýšení koncentrace butanolu v kultivačním médiu. Tyto překážky lze řešit za pomoci genového inženýrství, úpravou produkčního kmene nebo vhodným uspořádáním fermentačního procesu a jeho integrací se separačním krokem např. stripováním plynem. Velký vliv na ekonomiku celého procesu má také cena suroviny, ze které se butanol vyrábí, jako nejslibnější se jeví cukrová třtina a cukrovka, syrovátka a v budoucnu i lignocelulosové hydrolyzáty. Pro ČR je možno uvažovat i o surovinách obsahujících škrob (kukuřice, obilí).

  • Název v anglickém jazyce

    Development of Butanol Production Process Using Clostridium Fermentation

  • Popis výsledku anglicky

    Fermentation technology of butanol production by aceton-butanol-ethanol fermentation uses various strains of the genus Clostridium as solvents producers. A typical fermentation course is biphasic, in the first phase, butyric and acetic acids are produced, in the second phase, solvents are formed. The main obstacles of profitable butanol production are many products formed and low butanol concentration achieved. These problems are possible to solve by genetic engineering (adjustment of producing strain)or by the convenient arrangement of fermentation process and integration of separation step (e.g. gas stripping) with the fermentation. The economics of the overall process is also influenced by the substrate price. The most promissing feedstock is sugarcane and sugar beet, whey and in future lignocellulosic hydrolyzates. In the Czech Republic, other feedstock containing starch (maize, corn) can be involved, too.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81323" target="_blank" >QH81323: Biobutanol jako perspektivní obnovitelný zdroj energie pro dopravu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Soubor Aprochem 2009

  • ISBN

    978-80-02-02107-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    PCHE - PetroCHemEng, Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Milovy

  • Datum konání akce

    20. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku