Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022235" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022235 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmín
Název v anglickém jazyce
Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to verify behaviour of nanofiltration membranes during separation of mixtures containing sugar and salts under various conditions such as temperatur, pressure, pH. The retention and filtration kinetice were observed during nanofiltration of model solutions simoulating whey and molasses on the membrane Osmonics DL and DK.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
19. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—