Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022235" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022235 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Separace směsi solí a sacharidů na nanofiltračních membránách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zaměřila na oblasti, kde by bylo možné zlepšit ekonomiku technologického procesu díky dalšímu zhodnocení a zpracování odpadních produktů a meziproduktů z potravinářského průmyslu pomocí nanofiltrace. Experimenty probíhaly na modelových směsích obsahujících kombinaci sacharidů a jednomocných a dvoumocných solí (roztok I: sacharosa + chloridy zinečnatý a draselný; roztok II: laktosa + chloridy sodný, draselný, vápenatý, hořečnatý), jež simulovaly svým složením melasu a syrovátku. Tyto roztoky se filtrovaly na komerčně vyráběných membránách GE Osmonics DL a DK a sledoval se vliv nejrůznějších parametrů jako je teplota, tlak a pH jednak na rychlost toku permeátu, tak na retenci jednotlivých složek membránou. Cílem této práce bylo v podstatě otestovat chování membrán a zvolit vhodné podmínky, při kterých by bylo docíleno maximální separace solí od sacharidů a navrhnout podmínky pro další experimenty, kdy by bylo dosaženo vyšší zahuštění retentátu a také prostudovat vliv podmín

  • Název v anglickém jazyce

    Separation of salt ? sugar mixtures on nanofiltration membranes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to verify behaviour of nanofiltration membranes during separation of mixtures containing sugar and salts under various conditions such as temperatur, pressure, pH. The retention and filtration kinetice were observed during nanofiltration of model solutions simoulating whey and molasses on the membrane Osmonics DL and DK.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    19. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku