Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Removing of impurities from sugar extracts by membrane tehchniques

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004144" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004144 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Removing of impurities from sugar extracts by membrane tehchniques

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper is focused on the optimisation of the sugar technology and deals with an improvement of beet juice quality using membrane techniques. The main objective of this study was to find a technology capable to reject the main part of elements, which increase amount of waste product (molasses) during sugar crystallization and ensure higher performance during filtration. Samples of raw juice were treated by multistep membrane filtration involving ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and nanofiltration on flat polymeric membranes (Osmonics Desal, Hydranautics, Nitto Denko, Filmtec). Different conditions (linear velocity, pressure, temperature) have been tested to increase the permeate flux and thus the efficiency of nanofiltration. Rejection of sugars and ions retained by membrane were calculated and permeate flow was observed to evaluate efficiency of filtration. Nanofiltration tests showed significant differences in a separation effect of various membranes.

  • Název v anglickém jazyce

    Removing of impurities from sugar extracts by membrane tehchniques

  • Popis výsledku anglicky

    The paper is focused on the optimisation of the sugar technology and deals with an improvement of beet juice quality using membrane techniques. The main objective of this study was to find a technology capable to reject the main part of elements, which increase amount of waste product (molasses) during sugar crystallization and ensure higher performance during filtration. Samples of raw juice were treated by multistep membrane filtration involving ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and nanofiltration on flat polymeric membranes (Osmonics Desal, Hydranautics, Nitto Denko, Filmtec). Different conditions (linear velocity, pressure, temperature) have been tested to increase the permeate flux and thus the efficiency of nanofiltration. Rejection of sugars and ions retained by membrane were calculated and permeate flow was observed to evaluate efficiency of filtration. Nanofiltration tests showed significant differences in a separation effect of various membranes.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 28th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering,(CD ROM)

  • ISBN

    80-227-1533-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    105

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranské Matliare, Slovakia

  • Datum konání akce

    21. 5. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku