Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Membrane Filtration in the Sugar Industry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004143" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004143 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Membrane Filtration in the Sugar Industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This research work deals with possibilities of raw sugar juice purification by micro- ultra- and nanofiltration. Conditions that enable to reach such a juice purity for proceeding of crystallization without the prerequisite of the whole complex of purification techniques, which involve liming, carbonation and filtration, were sought. Samples were treated with cross-flow micro- and ultrafiltration on ceramic membranes having mean pore size 20, 50 and 100 nm. Increasing of juice purity and retention of almost 50 % of colour impurities by microfiltration is one of the most important results of this study. For nanofiltration tests, a special cross-flow testing cell with adjustable tangential speed of 0 - 3 m#s-1 has been designed. Several flat polymeric membranes (Osmonics Desal, Hydranautics, Nitto Denko, Filmtec) have been tested. The aim was to find a membrane capable to reject the main part of the melassigenic elements as potassium and sodium ions, i.e. elements that increase amount of

  • Název v anglickém jazyce

    Membrane Filtration in the Sugar Industry

  • Popis výsledku anglicky

    This research work deals with possibilities of raw sugar juice purification by micro- ultra- and nanofiltration. Conditions that enable to reach such a juice purity for proceeding of crystallization without the prerequisite of the whole complex of purification techniques, which involve liming, carbonation and filtration, were sought. Samples were treated with cross-flow micro- and ultrafiltration on ceramic membranes having mean pore size 20, 50 and 100 nm. Increasing of juice purity and retention of almost 50 % of colour impurities by microfiltration is one of the most important results of this study. For nanofiltration tests, a special cross-flow testing cell with adjustable tangential speed of 0 - 3 m#s-1 has been designed. Several flat polymeric membranes (Osmonics Desal, Hydranautics, Nitto Denko, Filmtec) have been tested. The aim was to find a membrane capable to reject the main part of the melassigenic elements as potassium and sodium ions, i.e. elements that increase amount of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemical Papers

  • ISSN

    0366-6352

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6a

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    357-382

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus