Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek je zaměřen na optimalizaci cukrovarnictví, konkrétně na možnosti zlepšení kvality cukerných šťáv za použití membránových separačních technik. Hlavním cílem experimentů bylo ověření možnosti odstranění části melasogenních prvků (sodné a draselnéionty) v surové šťávě, jejichž přítomnost zvyšuje množství odpadního produktu - melasy. Vzorky surové šťávy byly čištěny několikastupňovou filtrací zahrnující předčištění na keramických ultrafiltračních membránách (MEMBRALOX, Francie; TAMI, Německo). Poultrafiltraci následovala dvoustupňová nanofiltrace na syntetických polymerních membránách. Podmínky nanofiltrace byly následující: teplota 60 °C a tlak 2 - 3 MPa. První krok zahrnoval nanofiltraci na méně selektivní membráně Nitto Denko, která však po skytuje větší výkon. Najímaný permeát se pak znovu filtroval na vysoce selektivní membráně Filmtec NF 45. Výsledky ukázaly možnost oddělit část kationtů od molekul sacharózy za současného zahuštění surové šťávy.
Název v anglickém jazyce
Potentiality of using nanofitration for purification of sugar extracts
Popis výsledku anglicky
The main aim of experiments was to verify a possibility of removing sodium and potassium ions from sugar beet raw juice. A multi-step filtration was carried out involving pre-filtration on ceramic ultrafiltration membranes (MEMBRALOX, France; TAMI, Germany). Permeate obtained by ultrafiltration was treated by two-step nanofiltration using polymeric membranes Nitto Denko (first step) and Filmtec NF 45 (second step). Conditions of nanofiltration were: temperature 60 °C, pressure 2 - 3 MPa. Results showeda potentiality to separate ions from molecules of sugars in technical sugar solutions while sugar solution is partially concentrated. .
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 48. konference CHISA 2001(CD ROM)
ISBN
80-86059-32-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
162
Strana od-do
142
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní, Šumava
Datum konání akce
15. 10. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—