Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004142" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti uplatnění nanofiltrace při čištění cukerných šťáv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek je zaměřen na optimalizaci cukrovarnictví, konkrétně na možnosti zlepšení kvality cukerných šťáv za použití membránových separačních technik. Hlavním cílem experimentů bylo ověření možnosti odstranění části melasogenních prvků (sodné a draselnéionty) v surové šťávě, jejichž přítomnost zvyšuje množství odpadního produktu - melasy. Vzorky surové šťávy byly čištěny několikastupňovou filtrací zahrnující předčištění na keramických ultrafiltračních membránách (MEMBRALOX, Francie; TAMI, Německo). Poultrafiltraci následovala dvoustupňová nanofiltrace na syntetických polymerních membránách. Podmínky nanofiltrace byly následující: teplota 60 °C a tlak 2 - 3 MPa. První krok zahrnoval nanofiltraci na méně selektivní membráně Nitto Denko, která však po skytuje větší výkon. Najímaný permeát se pak znovu filtroval na vysoce selektivní membráně Filmtec NF 45. Výsledky ukázaly možnost oddělit část kationtů od molekul sacharózy za současného zahuštění surové šťávy.

  • Název v anglickém jazyce

    Potentiality of using nanofitration for purification of sugar extracts

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of experiments was to verify a possibility of removing sodium and potassium ions from sugar beet raw juice. A multi-step filtration was carried out involving pre-filtration on ceramic ultrafiltration membranes (MEMBRALOX, France; TAMI, Germany). Permeate obtained by ultrafiltration was treated by two-step nanofiltration using polymeric membranes Nitto Denko (first step) and Filmtec NF 45 (second step). Conditions of nanofiltration were: temperature 60 °C, pressure 2 - 3 MPa. Results showeda potentiality to separate ions from molecules of sugars in technical sugar solutions while sugar solution is partially concentrated. .

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 48. konference CHISA 2001(CD ROM)

  • ISBN

    80-86059-32-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    162

  • Strana od-do

    142

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní, Šumava

  • Datum konání akce

    15. 10. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku