Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892893" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892893 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Whey contains more than the half of the solids of the original whole milk, including whey protein and most of lactose, minerals and water soluble vitamins. However, it is still often considered as a waste product of the dairy industry. Membrane separations can be applied in order to fractionate, purify, and concentrate whey components. The influences of process conditions during nano- and ultrafiltration (pH, temperature, pressure, composition, membrane type) on filtration kinetics, rejection and product quality (content of lactose, ions, proteins) were observed during filtration of three different types of filtration media (natural whey, model whey, dried sweet whey). All ultrafiltrations were carried out on ceramic tubular membranes (Membralox, Pall;cut-off 500, 200, 100 nm and 5 kDa) in one or multiple step ultrafiltration. Obtained permeates and/or model solutions were purified by nanofiltration on three types of polymeric membranes; Desal DL (GE Osmonics), NF-245 (Dow Chemical Co

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration

  • Popis výsledku anglicky

    Whey contains more than the half of the solids of the original whole milk, including whey protein and most of lactose, minerals and water soluble vitamins. However, it is still often considered as a waste product of the dairy industry. Membrane separations can be applied in order to fractionate, purify, and concentrate whey components. The influences of process conditions during nano- and ultrafiltration (pH, temperature, pressure, composition, membrane type) on filtration kinetics, rejection and product quality (content of lactose, ions, proteins) were observed during filtration of three different types of filtration media (natural whey, model whey, dried sweet whey). All ultrafiltrations were carried out on ceramic tubular membranes (Membralox, Pall;cut-off 500, 200, 100 nm and 5 kDa) in one or multiple step ultrafiltration. Obtained permeates and/or model solutions were purified by nanofiltration on three types of polymeric membranes; Desal DL (GE Osmonics), NF-245 (Dow Chemical Co

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 11th International Congress on Engineering and Food

  • ISBN

    978-960-89789-5-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Název nakladatele

    Cosmosware

  • Místo vydání

    Atény

  • Místo konání akce

    Atény

  • Datum konání akce

    22. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku