The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892893" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892893 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration
Popis výsledku v původním jazyce
Whey contains more than the half of the solids of the original whole milk, including whey protein and most of lactose, minerals and water soluble vitamins. However, it is still often considered as a waste product of the dairy industry. Membrane separations can be applied in order to fractionate, purify, and concentrate whey components. The influences of process conditions during nano- and ultrafiltration (pH, temperature, pressure, composition, membrane type) on filtration kinetics, rejection and product quality (content of lactose, ions, proteins) were observed during filtration of three different types of filtration media (natural whey, model whey, dried sweet whey). All ultrafiltrations were carried out on ceramic tubular membranes (Membralox, Pall;cut-off 500, 200, 100 nm and 5 kDa) in one or multiple step ultrafiltration. Obtained permeates and/or model solutions were purified by nanofiltration on three types of polymeric membranes; Desal DL (GE Osmonics), NF-245 (Dow Chemical Co
Název v anglickém jazyce
The effect of applied conditions on whey separation and fractionation using ultra- and nanofiltration
Popis výsledku anglicky
Whey contains more than the half of the solids of the original whole milk, including whey protein and most of lactose, minerals and water soluble vitamins. However, it is still often considered as a waste product of the dairy industry. Membrane separations can be applied in order to fractionate, purify, and concentrate whey components. The influences of process conditions during nano- and ultrafiltration (pH, temperature, pressure, composition, membrane type) on filtration kinetics, rejection and product quality (content of lactose, ions, proteins) were observed during filtration of three different types of filtration media (natural whey, model whey, dried sweet whey). All ultrafiltrations were carried out on ceramic tubular membranes (Membralox, Pall;cut-off 500, 200, 100 nm and 5 kDa) in one or multiple step ultrafiltration. Obtained permeates and/or model solutions were purified by nanofiltration on three types of polymeric membranes; Desal DL (GE Osmonics), NF-245 (Dow Chemical Co
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 11th International Congress on Engineering and Food
ISBN
978-960-89789-5-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Název nakladatele
Cosmosware
Místo vydání
Atény
Místo konání akce
Atény
Datum konání akce
22. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—