Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892891" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892891 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification
Popis výsledku v původním jazyce
Due to its high content of lactose and proteins, whey might represent a valuable raw material for further processing. On the other hand its high salt content still presents whey as a problematic waste from dairy factories. This paper brings data about fractionation of whey components, such as proteins and lactose using membrane separation processes. Samples of natural salty whey from various Czech dairies were treated by ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and obtained permeates were purified by nanofiltration using polymeric flat membranes Desal DL (Osmonics), NF 245 (Dow) and TFC SR100 (Koch). Filtration kinetics and separation efficiency were studied in dependence on various parameters, e.g. pH, driving pressure, membrane used and prefiltration.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification
Popis výsledku anglicky
Due to its high content of lactose and proteins, whey might represent a valuable raw material for further processing. On the other hand its high salt content still presents whey as a problematic waste from dairy factories. This paper brings data about fractionation of whey components, such as proteins and lactose using membrane separation processes. Samples of natural salty whey from various Czech dairies were treated by ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and obtained permeates were purified by nanofiltration using polymeric flat membranes Desal DL (Osmonics), NF 245 (Dow) and TFC SR100 (Koch). Filtration kinetics and separation efficiency were studied in dependence on various parameters, e.g. pH, driving pressure, membrane used and prefiltration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
38th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering
ISBN
978-80-227-3503-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1-10
Název nakladatele
Slovak Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranské Matliare
Datum konání akce
23. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—