Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892891" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892891 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Due to its high content of lactose and proteins, whey might represent a valuable raw material for further processing. On the other hand its high salt content still presents whey as a problematic waste from dairy factories. This paper brings data about fractionation of whey components, such as proteins and lactose using membrane separation processes. Samples of natural salty whey from various Czech dairies were treated by ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and obtained permeates were purified by nanofiltration using polymeric flat membranes Desal DL (Osmonics), NF 245 (Dow) and TFC SR100 (Koch). Filtration kinetics and separation efficiency were studied in dependence on various parameters, e.g. pH, driving pressure, membrane used and prefiltration.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of membrane separation processes in whey fractionation and purification

  • Popis výsledku anglicky

    Due to its high content of lactose and proteins, whey might represent a valuable raw material for further processing. On the other hand its high salt content still presents whey as a problematic waste from dairy factories. This paper brings data about fractionation of whey components, such as proteins and lactose using membrane separation processes. Samples of natural salty whey from various Czech dairies were treated by ultrafiltration on ceramic membranes (Membralox) and obtained permeates were purified by nanofiltration using polymeric flat membranes Desal DL (Osmonics), NF 245 (Dow) and TFC SR100 (Koch). Filtration kinetics and separation efficiency were studied in dependence on various parameters, e.g. pH, driving pressure, membrane used and prefiltration.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    38th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering

  • ISBN

    978-80-227-3503-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranské Matliare

  • Datum konání akce

    23. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku