Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cheese whey tangential filtration on tubular mineral membranes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900698" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900698 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicalpapers.com/?id=7&paper=8615" target="_blank" >http://www.chemicalpapers.com/?id=7&paper=8615</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/chempap-2015-0191" target="_blank" >10.1515/chempap-2015-0191</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cheese whey tangential filtration on tubular mineral membranes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Membrane separation techniques are extensively used in dairy industry both for milk and cheese whey processing. However, cheese whey might still be considered as a problematic waste despite its high content of many valuable substances, such as proteins,lactose or minerals, which can be further used, e.g. in human nutrition, pharmacy or biotechnologies. Another problem, which food technologists have to face, is variable quality, composition and properties of food materials bringing high demands on manufacturing industry. In this paper, filtration kinetics and separation efficiency during purification and fractionation of cheese whey (sweet and salty) from Czech dairies by pilot-plant filtration (Bollene, France) was studied using tubular membranes (Membralox, USA). Various mineral membranes' cut-offs were tested and all experiments ran in the retentate recycling mode. The obtained mass concentration factors were between 1.9 and 16.5. Steady state fluxes were calculated from the experim

  • Název v anglickém jazyce

    Cheese whey tangential filtration on tubular mineral membranes

  • Popis výsledku anglicky

    Membrane separation techniques are extensively used in dairy industry both for milk and cheese whey processing. However, cheese whey might still be considered as a problematic waste despite its high content of many valuable substances, such as proteins,lactose or minerals, which can be further used, e.g. in human nutrition, pharmacy or biotechnologies. Another problem, which food technologists have to face, is variable quality, composition and properties of food materials bringing high demands on manufacturing industry. In this paper, filtration kinetics and separation efficiency during purification and fractionation of cheese whey (sweet and salty) from Czech dairies by pilot-plant filtration (Bollene, France) was studied using tubular membranes (Membralox, USA). Various mineral membranes' cut-offs were tested and all experiments ran in the retentate recycling mode. The obtained mass concentration factors were between 1.9 and 16.5. Steady state fluxes were calculated from the experim

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemical Papers

  • ISSN

    0366-6352

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    325-332

  • Kód UT WoS článku

    000366681300008

  • EID výsledku v databázi Scopus