An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899298" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899298 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22320/14:43899298
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products
Popis výsledku v původním jazyce
Whey is a by-product which rises in large quantities during production of cheese. Despite containing a large range of valuable compounds (e.g. proteins, lactose, minerals and water soluble vitamins), whey is often considered as a waste material and disposed in waste waters. Therefore technologists still look for new applications of whey. Sour cheese whey was used to produce organic acids (acetic, propionic and lactic) by batch fermentation (duration 72 hours) with yeasts Kluyveromyces and bacteria of Lactobacillus and Propionibacterium genera (Lactobacillus sanfranciscensis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pontis, Lactobacillus helveticus, and Propionibacterium freudenreichii subsp.Freudenreichii ). The product of fermentation was treated by three-step membrane filtration consisting of two-step ultrafiltration (UF) on a tubular ceramic membrane having a cut-off 100 nm followed by 5 kDa ultrafiltration (both membranes by Membralox, France) to concentrate the protein fraction in t
Název v anglickém jazyce
An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products
Popis výsledku anglicky
Whey is a by-product which rises in large quantities during production of cheese. Despite containing a large range of valuable compounds (e.g. proteins, lactose, minerals and water soluble vitamins), whey is often considered as a waste material and disposed in waste waters. Therefore technologists still look for new applications of whey. Sour cheese whey was used to produce organic acids (acetic, propionic and lactic) by batch fermentation (duration 72 hours) with yeasts Kluyveromyces and bacteria of Lactobacillus and Propionibacterium genera (Lactobacillus sanfranciscensis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pontis, Lactobacillus helveticus, and Propionibacterium freudenreichii subsp.Freudenreichii ). The product of fermentation was treated by three-step membrane filtration consisting of two-step ultrafiltration (UF) on a tubular ceramic membrane having a cut-off 100 nm followed by 5 kDa ultrafiltration (both membranes by Membralox, France) to concentrate the protein fraction in t
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 21st International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2014
ISBN
978-80-02-02555-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
1
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 8. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—