Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899298" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899298 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22320/14:43899298

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Whey is a by-product which rises in large quantities during production of cheese. Despite containing a large range of valuable compounds (e.g. proteins, lactose, minerals and water soluble vitamins), whey is often considered as a waste material and disposed in waste waters. Therefore technologists still look for new applications of whey. Sour cheese whey was used to produce organic acids (acetic, propionic and lactic) by batch fermentation (duration 72 hours) with yeasts Kluyveromyces and bacteria of Lactobacillus and Propionibacterium genera (Lactobacillus sanfranciscensis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pontis, Lactobacillus helveticus, and Propionibacterium freudenreichii subsp.Freudenreichii ). The product of fermentation was treated by three-step membrane filtration consisting of two-step ultrafiltration (UF) on a tubular ceramic membrane having a cut-off 100 nm followed by 5 kDa ultrafiltration (both membranes by Membralox, France) to concentrate the protein fraction in t

  • Název v anglickém jazyce

    An application of lactic, propionic and acetic acids separated from fermented whey by membrane processes to improve the properties of bakery products

  • Popis výsledku anglicky

    Whey is a by-product which rises in large quantities during production of cheese. Despite containing a large range of valuable compounds (e.g. proteins, lactose, minerals and water soluble vitamins), whey is often considered as a waste material and disposed in waste waters. Therefore technologists still look for new applications of whey. Sour cheese whey was used to produce organic acids (acetic, propionic and lactic) by batch fermentation (duration 72 hours) with yeasts Kluyveromyces and bacteria of Lactobacillus and Propionibacterium genera (Lactobacillus sanfranciscensis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pontis, Lactobacillus helveticus, and Propionibacterium freudenreichii subsp.Freudenreichii ). The product of fermentation was treated by three-step membrane filtration consisting of two-step ultrafiltration (UF) on a tubular ceramic membrane having a cut-off 100 nm followed by 5 kDa ultrafiltration (both membranes by Membralox, France) to concentrate the protein fraction in t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 21st International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2014

  • ISBN

    978-80-02-02555-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    1

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 8. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku