Sledování vlivu podmínek při nanofiltraci syrovátky na spirálně vinutých membránových modulech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892869" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892869 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vlivu podmínek při nanofiltraci syrovátky na spirálně vinutých membránových modulech
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka je vedlejší produkt vznikající během výroby sýrů. Obsahuje velké množství organických látek především proteinů a laktosy a dále pak široké množství nežádoucích minerální solí. I přesto, že je syrovátka stále ještě považována za odpadní produkt,uplatňuje se dnes jako funkční potravina jak v potravinářství, tak ve zdravotnictví. Přesné složení syrovátky je ovlivněno mnoha faktory, jakými jsou např. roční období, druh vyráběného sýra a živočišný původ použitého mléka. Obecně jsou známy dva druhysyrovátky, sladká a kyselá. Sladká syrovátka vzniká při výrobě sýrů, kdy je ke srážení bílkovin používáno enzymové syřidlo. Kyselá syrovátka vzniká při výrobách, kde je mléko sráženo po okyselení.
Název v anglickém jazyce
The influence of filtrations conditions during nanofiltration of whey by spiral wound modules
Popis výsledku anglicky
Whey is a byproduct formed during cheese production. It contains a large amount of organic matter sucha a protein and lactose and then a wide number of undesirable mineral salts. Even though whey is still considered a waste product, apply today as a functional food as in food and healthcare. The exact composition of whey is influenced by many factors such as season, type of cheese produced and animal origin of milk used. Generally, two types of known whey, sweet and sour. Sweet whey results from cheeseproduction, which is used for the precipitation of protein enzyme rennet. Acid whey is generated by productions, where the milk is withheld after acidification. Membrane separation processes together with the chromatographic separations are now often used by technology serving to process whey and achieve its desirable properties in health, nutritional, sensory or technological. The combination of nanofiltration and ultrafiltration is possible to obtain a protein concentrate and lactose w
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011
ISBN
978-80-905035-0-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1-8
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
24. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—