Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci bylo analyzováno složení běžně dostupných druhů sladké a kyselé syrovátky vyrobené v českých mlékárnách. Podařilo se nám získat a analyzovat syrovátku z celkem 7 typů technologického zpracování mléka. Jednalo se o syrovátku sladkou, sladkou ředěnou, sladkou zahuštěnou, sušenou sladkou demineralizovanou, kyselou, kyselou z výroby termotvarohu a kyselou zahuštěnou z výroby termotvarohu. Stanoven byl obsah sušiny, popela, sýrového prachu, tuku, dusíkatých látek (bílkovin, nekaseinového dusíku a nebílkovinného dusíku), laktózy a vybraných nízkomolekulárních kyselin. Z fyzikálních parametrů byla stanovena hustota a pH syrovátky. Získané výsledky poskytly přehled o složení běžně dostupných syrovátek v ČR, který byl porovnán s již známými poznatky. Na základě získaných souhrnných informací byla posouzena vhodnost jednotlivých typů syrovátky jako substrátu pro možnou výrobu hydrogelů. Nejvíc perspektivní pro výrobu hydrogelů se jeví kyselá syrovátka, která je charakteristická zejména vhodným složením bílkovin a nižším obsahem laktózy v porovnání s ostatními vzorky.
Název v anglickém jazyce
Whey as a substrate for the potential production of hydrogels for agricultural usage
Popis výsledku anglicky
In this work, the composition of available ordinarily types of sweet and acid whey produced in Czech dairies was analyzed. We obtained and analyzed whey from 7 types of technological milk processing. It was sweet, diluted sweet, concentrated sweet, dried demineralized sweet, acid, acid from the production of thermo curd and concentrated acid whey from the production of thermo curd. The content of dry matter, ash, cheese fines, fat, nitrogenous substances (proteins, non-casein nitrogen and non-protein nitrogen), carbohydrates and selected low molecular acids was determined. Whey density and whey pH were determined as physical parameters. From the obtained results was found an overview of actual composition of available whey, which was summarized and compared with already known knowledge. According to obtained summary information, the suitability of individual types of whey as a substrate for the possible production of hydrogels was evaluated. It turned out that acid whey is the most promising raw material for hydrogel production. It has good protein composition and low lactose content compared to other materials tested.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
11 – 17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—