Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci bylo analyzováno složení běžně dostupných druhů sladké a kyselé syrovátky vyrobené v českých mlékárnách. Podařilo se nám získat a analyzovat syrovátku z celkem 7 typů technologického zpracování mléka. Jednalo se o syrovátku sladkou, sladkou ředěnou, sladkou zahuštěnou, sušenou sladkou demineralizovanou, kyselou, kyselou z výroby termotvarohu a kyselou zahuštěnou z výroby termotvarohu. Stanoven byl obsah sušiny, popela, sýrového prachu, tuku, dusíkatých látek (bílkovin, nekaseinového dusíku a nebílkovinného dusíku), laktózy a vybraných nízkomolekulárních kyselin. Z fyzikálních parametrů byla stanovena hustota a pH syrovátky. Získané výsledky poskytly přehled o složení běžně dostupných syrovátek v ČR, který byl porovnán s již známými poznatky. Na základě získaných souhrnných informací byla posouzena vhodnost jednotlivých typů syrovátky jako substrátu pro možnou výrobu hydrogelů. Nejvíc perspektivní pro výrobu hydrogelů se jeví kyselá syrovátka, která je charakteristická zejména vhodným složením bílkovin a nižším obsahem laktózy v porovnání s ostatními vzorky.

  • Název v anglickém jazyce

    Whey as a substrate for the potential production of hydrogels for agricultural usage

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the composition of available ordinarily types of sweet and acid whey produced in Czech dairies was analyzed. We obtained and analyzed whey from 7 types of technological milk processing. It was sweet, diluted sweet, concentrated sweet, dried demineralized sweet, acid, acid from the production of thermo curd and concentrated acid whey from the production of thermo curd. The content of dry matter, ash, cheese fines, fat, nitrogenous substances (proteins, non-casein nitrogen and non-protein nitrogen), carbohydrates and selected low molecular acids was determined. Whey density and whey pH were determined as physical parameters. From the obtained results was found an overview of actual composition of available whey, which was summarized and compared with already known knowledge. According to obtained summary information, the suitability of individual types of whey as a substrate for the possible production of hydrogels was evaluated. It turned out that acid whey is the most promising raw material for hydrogel production. It has good protein composition and low lactose content compared to other materials tested.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    11 – 17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus