Porovnání fermentačního potenciálu sladkých a kyselých syrovátek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání fermentačního potenciálu sladkých a kyselých syrovátek
Popis výsledku v původním jazyce
Prezentovaná práce je součástí projektu využití syrovátky pro přípravu hydrogelů aplikovatelných v zemědělství k vázání a zadržování vody a jejímu postupnému uvolňování pro růst rostlin. Jedna z možností přípravy hydrogelů je polykondenzace kyseliny mléčné na hydrogel. Kyselinu mléčnou je možné získat fermentací syrovátky, jako vedlejší produkt z výroby sýrů (sladká syrovátka), nebo z výroby tvarohů (kyselá syrovátka). Cílem této práce bylo stanovit fermentační potenciál vybraných syrovátek, které přicházejí pro daný účel v českém mlékárenském průmyslu v úvahu, prostřednictvím různých kmenů bakterií mléčného kvašení, které by poskytovaly efektivní produkci kyseliny mléčné. Jako fermentační média byla vybrána sladká syrovátka z výroby eidamu, sladká syrovátka z výroby eidamu zahuštěná reverzní osmózou, kyselá syrovátka z výroby tvarohu a kyselá syrovátka z výroby termotvarohu zahuštěná reverzní osmózou. Pro fermentaci bylo vybráno sedm kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® s dříve popsanou vysokou schopností produkce kyseliny mléčné. Kultivace ve vybraných médiích probíhala za optimálních podmínek pro každý kmen, byla stanovena aktivní a titrační kyselost v závislosti na čase a na konci fermentace počet KTJ/ml. Na základě těchto parametrů byly stanoveny nejvhodnější kmeny, konkrétně Lactobacillus helveticus CCDM 121 a CCDM 98 a Lactobacillus rhamnosus VT1, které budou využity v projektu pro výrobu kyseliny mléčné a následně pro její polykondenzaci na cílové hydrogely.
Název v anglickém jazyce
The comparison of fermentation potential of sweet and acid whey
Popis výsledku anglicky
The presented work is a part of the project of using whey for the preparation of hydrogels usable in agriculture for water binding and its retention and gradual release for plant growth. One of the possibilities for the preparation of hydrogels is the polycondensation of lactic acid. Lactic acid can be obtained by fermentation of whey, as a by-product from cheese production (sweet whey) or from the production of fresh curd cheese (acid whey). The aim of this work was to determine the fermentation potential of four selected whey from the Czech dairy industry, which are suitable for this purpose by various strains of lactic acid bacteria, which would ensure efficient production of lactic acid. Sweet whey from Edam production, sweet whey from Edam production concentrated by reverse osmosis, acid whey from curd production and acid whey from thermo-quark production concentrated by reverse osmosis were selected as the fermentation substrates. Seven strains with the previously described high ability to produce lactic acid were selected for fermentation from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora®. Cultivation in whey substrates was performed out under optimal conditions for each strain. The active and titratable acidity were determined in dependence on time and also the count of CFU/ ml was determined at the end of the fermentation. Based on these parameters, the most suitable strains Lactobacillus helveticus CCDM 121, CCDM 98 and Lactobacillus rhamnosus VT1 will be used in the project for the production of lactic acid and subsequently for its polycondensation to hydrogels.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
11–15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—