Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508103" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508103 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašenía vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukováníco nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmenLactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactide and production of biodegradable plastics

  • Popis výsledku anglicky

    Whey as waste products occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nitritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentattion of sweet way by the strains of lactic acid bacteria isone of these possibilities. Obtained lactic acid can be polymerize on polylactide and used further for gel and folia production. In our work we aim at selection of the most suitable strains from Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the sam etime we meda comparison with milk substrate. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from wide group of strains. Also the other strains Lbc. helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DL - Jaderné odpady, radioaktivní znečištění a kontrola

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08071" target="_blank" >2B08071: Výzkum moderních metod zpracování syrovátky jako vedlejšího produktu resp. odpadní látky z mlékárenské produkce pro přípravu biologicky odbouratelných polymerů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    115

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus