Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867205" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867205 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/11:MJLACT11 RIV/26722861:_____/11:JKYSML11

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo optimalizovat přípravu kyseliny mléčné za syrovátky, které je významným zdrojem laktózy. Byla sestavena aparatura pro fermentaci sladké syrovátky a na základě výsledků předcházejícího výzkumu vybrán vhodný kmen Lbc. helveticus CCDM98 a zvolena optimální fermentační teplota 42°C. Jako alternativní surovina byl místo syrovátky použit permeát - odpadní produkt získaný průmyslovou ultrafiltrací odtučnělého mléka při výrobě proteinového koncentrátu.

  • Název v anglickém jazyce

    Lactic acid as semi product for the production of polylactates and biodegradable plastics

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to optimize the preparation of lactic acid from whey, which is an important source of lactose. The equipment for fermentation of sweet whey was prepared and bad on preivous research, suitable strain of Lbc. helveticus CCDM 98 and optimal fermentation temperature 42 °C was chosen. Instead of whey, the permeate as an alternative raw material was used. Permeate is an industrial waste product which is obtained by ultrafiltration of skimmed milk in the protein concentrate production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08071" target="_blank" >2B08071: Výzkum moderních metod zpracování syrovátky jako vedlejšího produktu resp. odpadní látky z mlékárenské produkce pro přípravu biologicky odbouratelných polymerů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    124

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "III"-"VII"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus