Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3AMLECNA09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:MLECNA09 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
Popis výsledku v původním jazyce
Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká jako odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále průmyslově využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení. Vznikající kyselina mléčná může být využita pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na tvorbu co nejvyššího množství kyseliny mléčné. Současně bylo provedeno porovnání s fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
Název v anglickém jazyce
Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactate and production of biodegradated plastics
Popis výsledku anglicky
Whey as waste product occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nutritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentation of sweet way by the strains of lactic acid bacteria is one of these possibilities. Obtained lactic acid it can be polymerize on polylactate and used father for gel and folia production. In our work we aim on selection the most suitable strains from the Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the same time we made comparison with a milk substrate. The differences between various substrates and in speed and deep of media souring were founded. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from the wide group of strains. Also the other strains Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08071" target="_blank" >2B08071: Výzkum moderních metod zpracování syrovátky jako vedlejšího produktu resp. odpadní látky z mlékárenské produkce pro přípravu biologicky odbouratelných polymerů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
115
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—