Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentation potential of different types of whey for the production of biodegradable hydrogels

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000076" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fermentation potential of different types of whey for the production of biodegradable hydrogels

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Four types of whey were inoculated by strains of lactic acid bacteria. The number of microorganisms and acidity was determined at the end of fermentation. All tested whey samples represented a good cultivation substrate for the selected microorganisms, viable counts of microorganisms after fermentation reached ≥ 107 CFU/ml. The highest titration acidity was found in acid whey fermented by the strain Lactobacillus helveticus CCDM 121. The most suitable of the tested strains with a high ability to form lactic acid in whey for subsequent polycondensation and production of hydrogels is the genus Lactobacillus, specifically Lactobacillus helveticus CCDM 121 and CCDM 98. Citation: Peroutková J., Šalaková A., Borková M., Drbohlav J., Bár L.: Fermentation potential of different types of whey for the production of biodegradable hydrogels. Others – Poster, abstract in proceedings. Conference: Reconnect at the 10th Congress of European Microbiologists FEMS 2023, 09.–13. July 2023, Hamburg, Germany. In: Abstract Book FEMS 2023, 10th Congress of European Microbiologists, pp 781

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentation potential of different types of whey for the production of biodegradable hydrogels

  • Popis výsledku anglicky

    Four types of whey were inoculated by strains of lactic acid bacteria. The number of microorganisms and acidity was determined at the end of fermentation. All tested whey samples represented a good cultivation substrate for the selected microorganisms, viable counts of microorganisms after fermentation reached ≥ 107 CFU/ml. The highest titration acidity was found in acid whey fermented by the strain Lactobacillus helveticus CCDM 121. The most suitable of the tested strains with a high ability to form lactic acid in whey for subsequent polycondensation and production of hydrogels is the genus Lactobacillus, specifically Lactobacillus helveticus CCDM 121 and CCDM 98. Citation: Peroutková J., Šalaková A., Borková M., Drbohlav J., Bár L.: Fermentation potential of different types of whey for the production of biodegradable hydrogels. Others – Poster, abstract in proceedings. Conference: Reconnect at the 10th Congress of European Microbiologists FEMS 2023, 09.–13. July 2023, Hamburg, Germany. In: Abstract Book FEMS 2023, 10th Congress of European Microbiologists, pp 781

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů