Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000019" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověření možnosti odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátek pomocí elektrodialýzy a porovnání průběhu těchto procesů. Ultrafiltrační permeáty byly získány ze syrovátek vzniklých při různých technologiích zpracování mléka, a to ze sladké syrovátky z výroby sýrů, ze syrovátky z klasické výroby tvarohu a ze syrovátky z výroby termotvarohu. Experimenty s ultrafiltračními permeáty byly prováděny na laboratorní elektrodialyzační jed-notce P EDR-Z/10-0,8 (výrobce MemBrain s.r.o.). Byly zjišťovány výkonové parametry elek-trodialýzy a spotřeby elektrické energie a vody. Odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy je možné, přičemž se ukázalo, že nejvýhodnější je zpracování ultrafil-tračního permeátu ze sladké syrovátky z výroby sýrů.

  • Název v anglickém jazyce

    Desalination of ultrafiltration permeates of whey by electrodialysis

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to verify the possibility of desalinating of ultrafiltration permeates of differ-ent types of whey by electrodialysis and to compare the course of the processes. Ultrafiltration permeates were obtained from the whey produced by various milk processing technologies, namely from sweet whey from cheese production, from whey from the traditional production of curd and from whey from the production of thermo-quark. Experiments with ultrafiltration permeates were performed on a laboratory electrodialysis unit P EDR-Z/10-0.8 (manufactured by MemBrain s.r.o.). The parameters of electrodialysis performance and power and water con-sumption were evaluated. Desalination of ultrafiltration permeates of whey by electrodialysis is possible, processing of ultrafiltration permeate from sweet whey being the most advanta-geous of them.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2017

  • Číslo periodika v rámci svazku

    164

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    9-12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus