Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000019" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000019 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odsolování ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověření možnosti odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátek pomocí elektrodialýzy a porovnání průběhu těchto procesů. Ultrafiltrační permeáty byly získány ze syrovátek vzniklých při různých technologiích zpracování mléka, a to ze sladké syrovátky z výroby sýrů, ze syrovátky z klasické výroby tvarohu a ze syrovátky z výroby termotvarohu. Experimenty s ultrafiltračními permeáty byly prováděny na laboratorní elektrodialyzační jed-notce P EDR-Z/10-0,8 (výrobce MemBrain s.r.o.). Byly zjišťovány výkonové parametry elek-trodialýzy a spotřeby elektrické energie a vody. Odsolení ultrafiltračních permeátů syrovátky pomocí elektrodialýzy je možné, přičemž se ukázalo, že nejvýhodnější je zpracování ultrafil-tračního permeátu ze sladké syrovátky z výroby sýrů.
Název v anglickém jazyce
Desalination of ultrafiltration permeates of whey by electrodialysis
Popis výsledku anglicky
The aim was to verify the possibility of desalinating of ultrafiltration permeates of differ-ent types of whey by electrodialysis and to compare the course of the processes. Ultrafiltration permeates were obtained from the whey produced by various milk processing technologies, namely from sweet whey from cheese production, from whey from the traditional production of curd and from whey from the production of thermo-quark. Experiments with ultrafiltration permeates were performed on a laboratory electrodialysis unit P EDR-Z/10-0.8 (manufactured by MemBrain s.r.o.). The parameters of electrodialysis performance and power and water con-sumption were evaluated. Desalination of ultrafiltration permeates of whey by electrodialysis is possible, processing of ultrafiltration permeate from sweet whey being the most advanta-geous of them.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2017
Číslo periodika v rámci svazku
164
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
9-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—