Studium vlivu pH na separaci laktosy a solí při membránové nanofiltraci syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899283" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899283 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium vlivu pH na separaci laktosy a solí při membránové nanofiltraci syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Membrane separation techniques are extensively used in a dairy industry both for milk and cheese whey processing. However, cheese whey might still be considered a problematic waste. Another problem, which food technologists have to face, is variable quality, composition and properties of food materials bringing high demands for manufacturing industry. This paper studies the filtration kinetics and separation efficiency during purification and fractionation of cheese whey (sweet and salty) from Czech dairies by pilot-plant ultrafiltration (Bollene, France) using tubular membranes (Membralox, Pall). We tested various process set-ups from a single step ultrafiltration to the combination of two or three ultrafiltrations with different mineral membranes' cut-offs, such as 5 kDa, 20 nm, 100 nm, 200 nm and 500 nm. All experiments ran in a retentate recycling mode. UF permeates were subsequently used for nanofiltration where we evaluated the effect of pre-ultrafiltration on the nanofiltration
Název v anglickém jazyce
The effect of pH on separation of lactose and salts during membrane nanofiltration of cheese whey
Popis výsledku anglicky
The main goal of this work was to optimise conditions for ultrafiltration and nanofiltration of cheese whey. Ultrafiltration carried out on ceramic membranes (Membralox, Pall) having a cut-off 500 nm served to protein removal. Obtained permeate was further treated by nanofiltration. Filtration kinetics, lactose rejection and protein content of natural whey was measured. Nanofiltration experiments were carried out on three different membranes; two flat polymeric membranes NF-245 (Dow Chemicals) a TFC-100(Koch) and one spiral wound module NTR7450-S2F (Nitto Denko). The conditions were 35 °C and trans-membrane pressure 15 bar, pH 5.0 or 6.5. Ultrafiltration permeate steady state flow rates were 6.9 - 44.5 l/h.m2.bar. These values were strongly affected by pure water flux which reflects membrane permeabilty and an efficiency of membrane cleaning. Lactose rejection was nearly zero and protein rejections were in between 68 - 100 % for concentration factors 1.2 - 16.5. Nanofiltration steady-
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
91-96
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—