Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A study of filtration kinetics and separation efficiency during whey purification and fractionation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024433" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024433 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A study of filtration kinetics and separation efficiency during whey purification and fractionation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Quality, composition and properties of food materials are very changeable and shifting in accordance with external parameters such as origin, locality, technology, weather and seasonal conditions and many others. Therefore to suggest a technology and estimate an efficiency and output it is necessary to carry out at least some preliminary tests with real raw material. The aim of this study was to verify behaviour of ultrafiltration and nanofiltration membranes during separation, purification and fractionation of whey from Czech dairies. Samples of model solutions containing lactose and salts as well as whey of different quality from various dairies were purified by two or three step ultrafiltration on inorganic membranes (Membralox (Pall); cut-off 5 kDa, 20 nm, 100 nm, 200 nm and 500 nm) followed by nanofiltration of obtained permeate on polymeric membranes Desal DL and Desal DK (GE Osmonics) and NF-245 (Dow Chemical Company). The filtration kinetics and quality of obtained products wer

  • Název v anglickém jazyce

    A study of filtration kinetics and separation efficiency during whey purification and fractionation

  • Popis výsledku anglicky

    Quality, composition and properties of food materials are very changeable and shifting in accordance with external parameters such as origin, locality, technology, weather and seasonal conditions and many others. Therefore to suggest a technology and estimate an efficiency and output it is necessary to carry out at least some preliminary tests with real raw material. The aim of this study was to verify behaviour of ultrafiltration and nanofiltration membranes during separation, purification and fractionation of whey from Czech dairies. Samples of model solutions containing lactose and salts as well as whey of different quality from various dairies were purified by two or three step ultrafiltration on inorganic membranes (Membralox (Pall); cut-off 5 kDa, 20 nm, 100 nm, 200 nm and 500 nm) followed by nanofiltration of obtained permeate on polymeric membranes Desal DL and Desal DK (GE Osmonics) and NF-245 (Dow Chemical Company). The filtration kinetics and quality of obtained products wer

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2010

  • ISBN

    978-80-02-02210-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku