Algináty - možnosti jejich přípravy a aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022245" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022245 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Algináty - možnosti jejich přípravy a aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Algináty jsou přírodní polysacharidy produkované hnědými mořskými řasami, které jsou jejich hlavním zdrojem, a také některými bakteriemi. V článku je popsána struktura, vlastnosti a metody získávání alginátů z hnědých řas, a jejich biosyntéza u Pseudomonas aeruginosa. V neposlední řadě jsou zde uvedeny možnosti vuyžití alginátů v lékařství a v potravinářském, kosmetickém a textilním průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Alginates - ways of preparation and application
Popis výsledku anglicky
Alginates are natural polysaccharides produced by some bacteria and brown weaweeds, which are its major source. In this article the structure, properties, and methods of obtaining of alginates from weaweeds are described, as well as its biosynthesis by Pseudomonas aeruginosa. The application of alginates in alimentation, cosmetic, medicine and textile industry is also presented.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—