Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022255" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022255 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravinářský průmysl představuje poměrně rozsáhlou oblast pro aplikaci membránových separačních procesů, neboť při jejich použití nedochází ke změnám sensorických vlastností potravin, jsou nižší provozní náklady a lze velice selektivně oddělit určitou potřebnou frakci. Na druhou stranu potravinářské materiály jsou velice proměnlivé z hlediska jejich kvality a složení, a proto je při návrhu technologie často potřeba provést alespoň dílčí zkoušku, aby se odhadl výkon a účinnost separace. Z tohoto důvodubyla na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vybudována Laboratoř procesů potravinářských a biochemických výrob, které byla postupně vybavena různými filtračními jednotkami, jež zahrnují celé spektrum tlakových membránových procesů od mikrofiltrace až po reverzní osmózu. Provoz procesní haly je řízen Ústavem chemie a technologie sacharidů. Na těchto zařízeních lze používat membrány z nejrůznějších materiálů (organické či anorganické

  • Název v anglickém jazyce

    Membrane separation processes in food industry

  • Popis výsledku anglicky

    Food industry involves a wide range of different membrane separation processes, because the the noninvasity of the processes and selectivity. On the Faculty of Food and Biochemical Technology in Prague was bulit trhe Laboratory of Food Processes and Biochemical Production, equipped with the wide spectrum of membrane separation units such as microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration and reverse osmosis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    19. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku