Přístroje pro výzkum nových separačních procesů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892884" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892884 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přístroje pro výzkum nových separačních procesů
Popis výsledku v původním jazyce
Membránová cross-flow filtrace a kontinuální chromatografické techniky představují moderní separační a izolační metody pro zpracování různých potravinářských i nepotravinářských produktů. Membránová filtrace v cross-flow uspořádání poskytuje oproti klasické dead-end filtraci především výhody spojené s omezeným vznikem filtračního koláče. Membránová zařízení na Ústavu chemie a technologie sacharidů umožňují provádět veškeré procesy - mikrofiltraci, ultrafiltraci, nanofiltraci i reverzní osmozu. Jejich režim může být diskontinuální i kontinuální, pracují za různých tlaků, teplot a rozmezí pH. Aktivní separační zónu mohou tvořit membrány membrány s různou geometrií a složením, počínaje planárními typy, přes trubkové keramické moduly, dutá vlákna až po spirálově vinuté moduly. Chromatografický separátor, který je společně s membránovými zařízeními součástí Laboratoře potravinářských procesů a zařízení, umožňuje dle použitého adsorptiva izolace a separace buď v klasickém diskontinuálním neb
Název v anglickém jazyce
Apparatus for research on new separation processes
Popis výsledku anglicky
Membrane cross-flow filtration and continuous chromatographic separation techniques are modern and isolation methods for the processing of various food and non-food products. Membrane filtration in cross-flow arrangement provides a comparison with conventional dead-end filtration primarily benefits associated with reduced formation of filter cake. Membrane equipment at the Department of Carbohydrate Chemistry and Technology allow you to perform all processes - microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration and reverse osmosis. The mode can be discontinuous and continuous working under different pressures, temperatures and pH range. The active zone of separation membrane can form membranes with different geometry and composition, from the planar types, via tubular ceramic module, hollow fiber to spiral wound modules. Chromatographic separator, which together with membrane devices included in the Laboratory of food processes and equipment, allows used as adsorptive separation and isola
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011
ISBN
978-80-905035-0-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1-7
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
24. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—