Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přístroje pro výzkum nových separačních procesů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892884" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892884 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přístroje pro výzkum nových separačních procesů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Membránová cross-flow filtrace a kontinuální chromatografické techniky představují moderní separační a izolační metody pro zpracování různých potravinářských i nepotravinářských produktů. Membránová filtrace v cross-flow uspořádání poskytuje oproti klasické dead-end filtraci především výhody spojené s omezeným vznikem filtračního koláče. Membránová zařízení na Ústavu chemie a technologie sacharidů umožňují provádět veškeré procesy - mikrofiltraci, ultrafiltraci, nanofiltraci i reverzní osmozu. Jejich režim může být diskontinuální i kontinuální, pracují za různých tlaků, teplot a rozmezí pH. Aktivní separační zónu mohou tvořit membrány membrány s různou geometrií a složením, počínaje planárními typy, přes trubkové keramické moduly, dutá vlákna až po spirálově vinuté moduly. Chromatografický separátor, který je společně s membránovými zařízeními součástí Laboratoře potravinářských procesů a zařízení, umožňuje dle použitého adsorptiva izolace a separace buď v klasickém diskontinuálním neb

  • Název v anglickém jazyce

    Apparatus for research on new separation processes

  • Popis výsledku anglicky

    Membrane cross-flow filtration and continuous chromatographic separation techniques are modern and isolation methods for the processing of various food and non-food products. Membrane filtration in cross-flow arrangement provides a comparison with conventional dead-end filtration primarily benefits associated with reduced formation of filter cake. Membrane equipment at the Department of Carbohydrate Chemistry and Technology allow you to perform all processes - microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration and reverse osmosis. The mode can be discontinuous and continuous working under different pressures, temperatures and pH range. The active zone of separation membrane can form membranes with different geometry and composition, from the planar types, via tubular ceramic module, hollow fiber to spiral wound modules. Chromatographic separator, which together with membrane devices included in the Laboratory of food processes and equipment, allows used as adsorptive separation and isola

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011

  • ISBN

    978-80-905035-0-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    24. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku