Falšování potravin bohatých na tuk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022262" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Falšování potravin bohatých na tuk
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala falšováním mléčných výrobků ? pomazánkového másla a eidamského sýru. V případě pomazánkového másla falšování spočívalo v substituci mléčného tuku rostlinným tukem na úrovni 70 ? 75 %, míru substituce je možné kvalifikovaně odhadnout nazákladě průměrných obsahů mastných kyselin máselné, kapronové a methyltetradekanových a methylhexadekanových kyselin. Rozhodující je analýza sterolové frakce. V případě falšování eidamského sýru je situace složitější: mléčný tuk je plně nahrazen rostlinným tukem nízké kvality, ale současně je pozměněn obsah dalších složek, zvláště obsah bílkovin a sušiny.
Název v anglickém jazyce
Falsification of food containing fat
Popis výsledku anglicky
This work deals with falsification of dairy products ? spread butter and Edam cheese. Falsification of spread butter consists in substitution of milk fat by plant fat in concentration 70 ? 75 %, the rate of substitution can be estimated on the basis of average content of fatty acids ? butyric acid, caproic acid and methyl tetradecanoic and methyl hexadecanoic acids. Analysis of sterol fraction is decisive. In the case of falsification of Edam cheese situation is complicated: milk fat is fully substituted by plant fat which is low quality but together content of other components is changed, especially content of proteins and solid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
ISBN
978-80-227-3097-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranská Lomnica, Slovensko
Datum konání akce
20. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—