Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití chemicky modifikovaných látek v pivovarství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022271" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022271 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití chemicky modifikovaných látek v pivovarství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Iso-alfa-kyseliny nebo isohumulony jsou složky piva, které pocházejí ze chmele a vznikají během pivovarského (varního) procesu. Iso-alfa-kyseliny jsou citlivé na světlo a hrají klíčovou roli ve vzniku dobře známé letinkové chuti piva. K zamezení negativní úlohy světla jsou piva obvykle skladovány světlu nepřístupných plechovkách nebo tmavých lahvích. Jinou možností může být přídavek redukovaných iso-alfa kyselin, které jsou odolné ke světlu. Tyto látky také vykazují positivní vliv na stabilitu pivní pěny. Tento článek popisuje uplatnění iso-alfa-kyselin, redukovaných iso-alfa kyselin, tetrahydro-iso-alfa-kyselin a hexahydro-iso-alfa-kyselin v pivovarství, je také zmíněn jejich legislativní rámec. Chemické a fyzikální metody analýz těchto látek jsou také shrnuty.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of Chemically Modified Bitter Compounds in Brewing

  • Popis výsledku anglicky

    Iso-alpha-acids or isohumulones are hop-derived beer constituents formed in the brewing process. Iso-alpha-acids are light-sensitive; they play a key role in the origin of the well-known light-struck off-flavour of beer. To prevent the negative effect oflight, beers are generally stored in light-proof cans or dark bottles. Alternatively, reduced iso-alpha-acids, resistant to light-induced degradation, can be added to beer. These substances also show a positive effect on foam stability. This paper describes the impact of iso-alpha-acids, reduced iso-alpha-acids, tetrahydro-iso-alpha-acids, and hexahydro-iso-alpha-acids on brewing; their food legislation frame is also mentioned. Chemical and physical methods of analysis of the substances are also reviewed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270046500005

  • EID výsledku v databázi Scopus