Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022284" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022284 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of tyramin by enterococci and influence of physico-chemical parameters on its production

  • Popis výsledku anglicky

    Enterococci were presented in 6 samples of raw cow milk at the level 103 - 105 CFU ml1, in 5 samples of fresh cheeses at the level 102 - 106 CFU g-1 and in 5 samples of semi-hard cheeses at the level 103 - 105 CFU g-1. Out of 33 isolated Enterococcus strains, which were screened for tyrosine decarboxylase (tdc) activity by usage differential growth medium, were 20 strains positive. A collection of 8 strains with the strongest tdc activity were identified as E. faecium (Z3, Z4, Br4 and 6/4D strains) andE. faecalis (Ž4, 3/3C and 4/1A strains). Enterococcus spp. Z1 strain was not identified at the species level, but the genus was confirmed by PCR method. Their tdc activity was confirmed by TLC and detection of tdc gene. Significant influence of tested physico-chemicals parameters on tyramine production was not confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-081-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Knihovnička.cz

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno, ČR

  • Datum konání akce

    13. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku