Effect of Lactococcus sp. on the growth of Listeria sp. in the model UHT milk system.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022434" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022434 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Lactococcus sp. on the growth of Listeria sp. in the model UHT milk system.
Popis výsledku v původním jazyce
The work was aimed at the growth suppression of cultured listerias strains by cultured lactococci strains or commercial mesophilic cheese cultures during common cultivations in the model UHT milk system (0.5 % w/w of milk fat content) at 30 °C during 18h aerobically. Milk was primarily fermented by lactococci at the level of 108 CFU ml-1 and secondarily contaminated by listerias at the level of 103 CFU ml-1. The most intensive growth suppressions of both Listeria innocua (CCM 5884 or Ln-03) strains were caused by Lactococcus lactis subsp. lactis (LCC 416 or CHCC 2281) strains or DELVO-ADD? 100-X DSF cheese culture; the listerias growth reductions was from the level of 103 CFU ml-1 to 100 CFU ml-1. Obtained results should be applied to dairy industry provided that HACCP, GHP and GMP systems must be observed.
Název v anglickém jazyce
Effect of Lactococcus sp. on the growth of Listeria sp. in the model UHT milk system.
Popis výsledku anglicky
The work was aimed at the growth suppression of cultured listerias strains by cultured lactococci strains or commercial mesophilic cheese cultures during common cultivations in the model UHT milk system (0.5 % w/w of milk fat content) at 30 °C during 18h aerobically. Milk was primarily fermented by lactococci at the level of 108 CFU ml-1 and secondarily contaminated by listerias at the level of 103 CFU ml-1. The most intensive growth suppressions of both Listeria innocua (CCM 5884 or Ln-03) strains were caused by Lactococcus lactis subsp. lactis (LCC 416 or CHCC 2281) strains or DELVO-ADD? 100-X DSF cheese culture; the listerias growth reductions was from the level of 103 CFU ml-1 to 100 CFU ml-1. Obtained results should be applied to dairy industry provided that HACCP, GHP and GMP systems must be observed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
Sp.Iss.2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274102900003
EID výsledku v databázi Scopus
—